Hlavní obsah

V centru Prahy se demonstrovalo proti základnám

– PRAHA

Na Václavském náměstí v Praze se sešly stovky odpůrců radarové základy USA v Česku. Na náměstí se shormáždilo asi 5000 lidí, kteří přišli sami za sebe nebo patřili k různým politickým uskupením - mladým komunistům, zeleným a dalším stranám. Na pochod na Hradčanské náměstí se jich vydala asi polovina.

Článek

Demonstranti podporovali řečníky skandováním: "Vláda nemluví pravdu, Topolánek lže, Česko není Kosovo." Mezi účastníky byli i bývalí sociálnědemokratický ministr zahraničí Jan Kavan a sociálnědemokratický předák z Ústecka Jaroslav Foldyna. Na Václavské náměstí přišli s transparenty i členové vládních zelených z jižních Čech, Olomoucka, Ostravy, České Lípy a Domažlic.

"Nenechme se zmanipulovat do americké hry, jejímž cílem je růst zisků amerických zbrojařských korporací," vyzývali řečníci. "Říkáme ne americké hegemonii, chceme o radaru referendum, vláda nemá právo vládnout proti vůli většiny občanů, chceme zákon o obecném referendu," ozývalo se od řečnického pultu. Účastníci demonstrace skandovali: "Referendum, referendum."

Po necelých dvou hodinách se účastníci seřadili do průvodu a vydali se na pochod pražskými ulicemi. Za hlasitého skandování hesel šli Národní třídou, po Smetanově nábřeží, přes Karlův most, Malostranské náměstí, Nerudovou ulicí a před 18:00 dorazili na Hradčanské náměstí. Tam jich došlo podle pořadatelů asi 700. Podobně jejich počet odhadovali přihlížející policisté.

Mluvčí demonstrantů v krátkém projevu vyzvali prezidenta Václava Klause, aby se nebál být velkým státníkem a postavil se jasně proti základně, kterou chtějí Američané v Česku postavit. Krátce po 18:00 se účastníci demonstrace v klidu rozešli, když ještě před rozpuštěním pozvali všechny lidi na 4.6. v 18:00 na další demonstraci proti Georgi Bushovi. Protesty budou opět na Hradčanském náměstí.

Radarová základna u nás, v Polsku rakety

Radarová základna by měla stát v Brdech. Česko chce vyjednávání s USA o jejím stavbě koordinovat s Polskem, kde by měla být umístěna druhá část protiraketového systému. Zatímco v Česku má být radar, na polském území by mělo podle amerického záměru stát silo s desítkami raket. Česká diplomacie by uvítala, kdyby protiraketový štít byl napojen na NATO.

Podle průzkumů veřejného mínění se základnou nesouhlasí zhruba tři pětiny lidí. Téměř tři čtvrtiny obyvatel požadují, aby o ní občané rozhodli v referendu.

Mladí komunisté, kteří se rovněž angažují v iniciativě Ne základnám, od loňského léta shromažďují podpisy pod petici, která požaduje odmítnutí podobných projektů Poslaneckou sněmovnou a zveřejnění informací o dosavadních jednáních se Spojenými státy. Dosud shromáždili kolem 110 000 podpisů.

Parlament je rozdělený

Z parlamentních stran základnu USA odmítají sociální demokraté a komunisté. Protestují proti ní obyvatelé okolních měst a vesnic. KSČM a ČSSD požadují, aby o jejím osudu rozhodli občané v referendu. Vládní ODS, KDU-ČSL a větší část Strany zelených se naopak staví k americkému projektu vstřícně. Kabinet už s americkou stranou jednání o základně zahájil.

Počátkem června navštíví Česko americký prezident George Bush v rámci své cesty na summit G8 do Německa. V Praze se setká s českými nejvyššími ústavními činiteli. Hlavním tématem rozhovorů bude plánovaná výstavba protiraketového systému v ČR a Polsku. Záměr Američanů vyvolává kontroverzní reakce doma i ve světě. Čeští aktivisté chystají na dny jeho pobytu v Česku demonstrace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám