Hlavní obsah

V Čechách řádí silný vítr, tisíce domácností jsou bez proudu

Aktualizováno

Silný vítr zasáhl v pondělí část Čech. Bez proudu bylo odpoledne přes 6000 domácností. Nejvíce výpadků eviduje společnost ČEZ, a to hlavně ve středních a východních Čechách. Na Litoměřicku spadl stožár vysokého napětí, proto musel být přerušen provoz na železniční trati. Na Královéhradecku hasiči zasahovali u popadaných stromů nebo poškozených střech. Na Náchodsku část střechy poškodila nádrž s plynem.

Foto: windy.com

Poryvy větru nad Českem v pondělí odpoledne

Článek

Stožár vysokého napětí spadl u Velkých Žernosek na Litoměřicku. Na druhé straně řeky Labe byl deformován druhý sloup, přičemž spadly vodiče na železniční trať na trase Mělník - Ústí nad Labem, na které je provoz zastaven. Bez proudu byly desítky domácností, elektřinu jim přivede ČEZ přes jiné vedení. ČTK to řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Druhý poškozený sloup

Sloup spadl krátce po 12:00. "V okolí hořela tráva. Provoz na trati byl zastaven. Trolejové vedení bylo vypnuto. Hasiči požár zlikvidovali v 13:34," řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Poškozené dráty vysokého napětí

Dodávky do domácností energetici obnoví ještě v pondělí, oprava, tedy zpětné natažení vodičů, bude podle Holingerové náročnější. Kvůli výstraze meteorologů ČEZ podle mluvčí posílil opravárenské čety.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Spadlý sloup na Litoměřicku

Platí varování

Královéhradecký kraj zasáhl silný vítr, který lámal stromy a trhal střechy. V Hořicích na Jičínsku spadl strom na dvě auta. Událost se obešla bez zranění. V Červeném Kostelci na Náchodsku odlétla střecha a prorazila na čerpací stanici nádrž s plynem. Uvedla to mluvčí hasičů Martina Götzová.

Hasiči také zajišťovali uvolněnou střechu na autobusovém nádraží v Jaroměři na Náchodsku. Na dalších místech jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů odklízely stromy ze silnic. Do dnešních 15:00 hasiči v kraji evidovali deset událostí souvisejících s větrem.

V katastru Týniště nad Orlicí na Rychnovsku narazil motorový vlak do větší větve v kolejišti. Nikdo nebyl zraněn, místo si následně převzali drážní hasiči.

Pražští hasiči zasahovali do 16:00 hodiny zatím u 29 případů v souvislosti se silným větrem. Ve většině případů se jednalo o uvolněné plechy na střechách a popadané stromy na komunikace nebo dráty elektrického vedení. V úseku Praha Běchovice - Úvaly popadaly stromy na železniční trať. České dráhy část vlaků odklonily, v některých případech byla zavedena náhradní autobusová doprava.

Foto: Hasiči Klánovice

Strom na trati v Klánovicích

Středočeští hasiči měli zatím přes 80 výjezdů. Například pomáhali v Dobříši u stromu, u kterého hrozilo, že spadne na dům a dětské hřiště.

Foto: HZS Středočeského kraje

Zásah hasičů v Dobříši

Velké problémy jsou na železnici. Provoz je přerušen například na trati z Rakovníku do Bečova nad Teplou, a to v úseku Žlutice-Protivín. Na trať spadl strom, České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu.

Vlaky stojí také na trati mezi stanicemi Poděbrady - Libice nad Cidlinou, důvodem je porucha trakčního vedení. I tady budou cestující vozit autobusy. Strom spadl také na koleje trati Kolín - Havlíčkův Brod, konkrétně v úseku mezi Kolínem a Kutnou Horou.

V jižních Čechách způsobil vítr výpadek dodávek proudu až 10 000 domácností. Opravářské čety energetiků se potýkaly se 14 poruchami na vedení vysokého napětí. Nejhorší situace byla podle mluvčí společnosti E.ON Martiny Slavíkové na Písecku, Strakonicku či Táborsku.

Problémy v dodávkách proudu vítr působil také na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Drtivá většina poruch už byla opravena, a kolem 18:00 evidovala distribuční společnost E.ON jen 360 odběrných míst bez proudu.

Dalších přibližně 900 odběratelů bez elektřiny eviduje E.ON na jižní Moravě. Situaci komplikují také dvě poruchy na vedení vysokého napětí.

Výstraha platí do úterního dopoledne

Na celém území České republiky s výjimkou Zlínského kraje platí v pondělí a v úterý výstraha před silným větrem. V nárazech bude mít rychlost až 90 kilometrů v hodině. Utišit by se měl v úterý dopoledne.

V Česku v pondělí panovalo velmi teplé počasí. Maxima překračovala na některých místech 19 stupňů. V Čáslavi naměřili dokonce 20,2 stupně. Teplotní rekordy pro dnešní den padly zhruba na desetině dlouhodobě měřících stanic. Dosavadní maxima pocházela většinou z roku 1998, kdy byl také nezvykle teplý začátek března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám