Hlavní obsah

V buňkách ODS se už rojí další příznivci rebelů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střet mezi zastánci a odpůrci chystaného zvyšování daní uvnitř ODS se přiostřuje. Těsně před volbami, dva týdny před klíčovým hlasováním a tři týdny před volebním kongresem Nečasovy strany přibývá podporovatelů šestice rebelů.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský (ODS) se vyslovil pro nezvyšování daní.

Článek

Vyzývají poslanecký klub ODS i vedení strany, aby dodržely volební program, a další zvyšování daní tak odmítly. Po výzvě prostějovských stranických místních sdružení se ozvaly další buňky ze středních Čech, Prahy i jižní Moravy.

Pro nezvyšování daní se např. vyslovil za místní rady ODS Chodov a Roztyly starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský s některými kolegy, sdružení z Prahy-Uhříněvsi i Strašnic, buňky z Neratovic, Kralup nad Vltavou, Mšena nebo Mělníka.

Výzvu zaslal poslancům i náměstek primátora a místopředseda regionálního sdružení v Ostravě a člen stranické výkonné rady Dalibor Madej.

Místní rada ODS v Příbrami usnesením doporučila svému členovi Ivanu Fuksovi, aby nehlasoval pro zákony zvyšující daně.

„Jsme si jisti, že názory rebelů reprezentují názory podstatné části členské a voličské základny ODS,“ tvrdí v dopise Petru Nečasovi zástupci ze středních Čech.

Zásadní věc

„Negativní nálada vůči způsobu vládnutí nepanuje pouze ve společnosti, ale projevuje se i významným úbytkem členů, mnohdy těch dlouholetých. Z těchto a mnohých dalších důvodů jednání poslanců označovaných jako rebelové podporujeme,“ tvrdí část Středočechů v dopise, který má Právo k dispozici.

Připomínají v něm nejen zvyšování daní, ale i církevní restituce. ODS prý nikdy voličům neříkala, že vrácení majetku církvím proběhne štědřeji než vypořádání nároků malých restituentů.

Deset krajských lídrů, kteří před měsícem vyzvali šestici poslanců k ukončení rebelie, je přesvědčeno, že jejich motivace je jiná než nezvyšování daní. Zastánci rebelů tvrdí, že jde o zásadní věc.

„Poslanecký klub by se měl shodnout na nějakém kompromisu, který bude znamenat úspory, ale nikoli zvyšování daní,“ řekl Právu starosta Brandýsa nad Labem a kandidát do krajského zastupitelstva Ondřej Přenosil.

Šéfa výboru domácí straníci přehlasovali

Podepsal se pod dopis členům poslaneckého klubu, ve kterém spolu s více než dvacítkou předsedů místních sdružení z Prahy-východu tvrdí, že zvyšování daní nerespektuje programové cíle ODS.

Jinak ale vidí situaci třeba šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek. Přitom jeho domovská organizace, oblastní stranická rada v Břeclavi, přijala jednomyslné usnesení vyzývající vedení ODS, aby neprosazovalo zvyšování daňové zátěže.

„Zastávám stejné principy, ale na rozdíl od mých kolegů na oblasti musím fungovat v nějaké koalici, a proto respektuji kompromis. Nemám z toho taky radost, ale nějak ten rozpočet musíme postavit,“ řekl Právu Suchánek.

Sám prý netušil, že jeho domovská organizace takové usnesení přijala, protože na jednání nebyl, ale nijak ho to nepřekvapuje. Připustil, že na toto téma několikrát diskutovali, někdy i „trochu nahlas“, ale jeho názory prý kolegové z domovské organizace znají. „Moje situace je poněkud jiná než jejich,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám