Hlavní obsah

V brněnském chrámu se zavřel „zakázaný kněz”. U sporu věřících asistovala policie

Praha
Aktualizováno

Pravoslavný chrám svatého Václava v Brně hlídala kvůli vnitrocírkevnímu sporu policie. Chrám v pondělí přijel převzít šumperský biskup Izaiáš, uvnitř se ale zavřel pomocný duchovní Jozef Fejsak. Kolem se shromáždili věřící, kteří hlasitě podporovali Fejsaka a provolávali, že je dobrý pastýř. Biskup věřícím na místě řekl, že Fejsak je „zakázaný kněz” a „zlobí církev”.

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Věřící diskutují s biskupem Izaiášem (třetí zleva) u pravoslavného chrámu svatého Václava v Brně

Článek

Fejsak nakonec po několika hodinách chrám před čtvrtou odpoledne opustil. Svatostánek bude zavřený, dokud vše nevyřeší církevní synod.

Na webu pravoslavné církevní obce se v pondělí objevila výzva, že „otec Jozef potřebuje pomoc” a že chrám i farnost jsou v ohrožení. Na výzvu se kolem chrámu sešlo několik desítek lidí, z velké části šlo o rusky či ukrajinsky mluvící členy církevní obce.

Mnozí se snažili diskutovat s policisty a přesvědčit je, že o chrámu by měla rozhodovat právě místní církevní obec, nikoliv biskup. Obávali se, že obec zůstane bez duchovního a kostel bude zavřený.

Očkování je aktem lásky, říká papež

Svět

Situace kolem brněnské pravoslavné obce je dlouhodobě napjatá. Už loni byl Fejsak odvolán z funkce duchovního správce a ustanoven jen pomocným duchovním. Farní rada si tehdy stěžovala, že se odvolání odehrálo bez konzultace či komunikace s ní nebo s věřícími. Biskup Izaiáš měl údajně dlouhodobě k práci Fejsaka výhrady.

Brněnská církevní obec naopak kritizuje počínání vikárního biskupa Izaiáše. „Kdo sleduje situaci a již déle než osmiměsíční agonii obětavých a milujících věřících a přátel naší farnosti za návrat duchovního správce brněnské obce v osobě otce prot. Jozefa Fejsaka na místo, které téměř 40 let poctivě zastával, velmi rychle pochopí, oč současnému vedení naší eparchie jde především,” stojí v prohlášení na webu církevní obce.

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Pravoslavný chrám svatého Václava v Brně hlídá 30. srpna 2021 kvůli vnitrocírkevnímu sporu policie. Chrám přijel převzít šumperský biskup Izaiáš, uvnitř se zavřel pomocný duchovní Jozef Fejsak. Kolem se shromáždili věřící, kteří hlasitě podporují Fejsaka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám