Hlavní obsah

V Beskydech se pohybuje medvěd, nechová se plaše

V údolí potoka Řečice ve Starých Hamrech v Moravskoslezském kraji se zdržuje medvěd, informovaly o tom ve středu Horská služba a Lesy ČR. Zvíře, které se nechová příliš plaše, se pohybuje i poblíž běžkařských tras.

Foto: Snímek Václava Tomáška z konce ledna 2019 (Zdroj: Lesy ČR)

Medvěd v Beskydech

Článek

Asi tříletého medvěda hnědého opakovaně zahlédli turisté i lesníci, poprvé 17. ledna.

„Šelma se pravidelně vrací do přezimovací obůrky Jatný, odkud odchází do údolí. Živí se krmivem, strhla už tři kusy jelení zvěře,“ uvedl mluvčí Horské služby Radek Zeman.

Medvěd se prý nechová plaše, jak bývá obvyklé, a tak je možné, že ho potkají běžkaři či turisté. V oblasti žijí chataři a nad údolím vede hlavní běžkařská a turistická magistrála na Lysou horu.

„Proto jsme upozornili obce Staré Hamry a Ostravici i horskou službu. Správu Chráněné krajinné oblasti Beskydy žádáme kvůli bezpečnosti o přemístění medvěda do jiné lokality,“ uvedl Tomáš Peka, lesní správce z Frýdku-Místku z podniku Lesy ČR.

Medvěd byl v Beskydech spatřen i loni na podzim, turisté ho viděli v prostoru běžeckých tratí na nedalekých Pustevnách. Spekulovalo se tehdy, zda se nejedná o zvíře, které před tím působilo škody na Vsetínsku. Ochránci přírody upozorňovali, že v případě pozorovaných medvědů mohlo jít i o tři jedince.

Reklama

Výběr článků

Načítám