Hlavní obsah

V aféře Kořistka otazníky nad vztahy soudce a žalobce

Právo, Pavel Blažek, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ údajného pokusu o podplacení poslance Zdeňka Kořistky vrhl podezření nejen na dvojici obviněných, tajemníka předsedy ODS Mirka Topolánka Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka, ale také na vztahy mezi ostravským okresním žalobcem Josefem Bláhou a předsedou ostravského soudu Vítem Veselým.

Foto: Martin Fletcher
Článek

Veselý totiž projevil nebývalý zájem o kauzu přesně v den, kdy Bláha zamítl návrh na uvalení vyšetřovací vazby na Dalíka a Večerka. Opakovaně si telefonovali a dokonce se osobně sešli.

Podle informací Práva hodlá setkání Bláhy s Veselým a jejich telefonáty v době, kdy Bláha rozhodoval o vazbě pro Dalíka a Večerka, šetřit olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván. Má se zajímat také o to, proč si musel dozorový žalobce Fraš vzít v pátek 24. září dovolenou, aby mohl odjet do pražské centrály protikorupční služby a prostudovat zde vyšetřovací spis v Kořistkově kauze.

Šetření podle dobře informovaného zdroje Práva nebude jednoduché. Má se totiž zabývat také osobními vztahy soudce Veselého, který byl v minulosti nejvyšším státním zástupcem.

"Bude nutné prověřit podezření, že se zajímal o Dalíkův a Večerkův případ z důvodu osobních kontaktů s brněnským podnikatelem Zdeňkem Pánkem, který je Dalíkovým strýcem a známým i Večerka. Veselý má mít také užší vztahy k některým významným politikům ODS a jednomu vlivnému brněnskému advokátovi, s rodinnými vazbami na Nejvyšší soud. I to bude nutné prověřit," řekl informovaný zdroj.

Jednání nepopírá

Jednání a telefonáty s Bláhou uskutečněné v pátek 1. října o Dalíkovi a Večerkovi Právu včera Veselý osobně přiznal. Řídí přitom soud, jehož soudci by v případě, že by Bláha podpořil návrh na vazbu, o tomto návrhu rozhodovali.

Bláha ani Veselý neprozradili nic z obsahu svých jednání a telefonátů. "Novináři se na mne od rána obraceli s dotazy týkajícími se rozhodování o uvalení vazby na Dalíka a Večerka. A já, nevěda o tom vůbec nic, jsem se zeptal doktora Bláhy, zda takový případ je a zda budou o vazbě rozhodovat. Doktor Bláha mi na to odpověděl, že ještě nic na stole nemá," přiznal v pondělí Veselý.

Tvrdil, že teprve o několik hodin později mu prý šéf žalobců zatelefonoval, že rozhodl o propuštění obviněných na svobodu. Veselý uvedl, že na osobním setkání s Bláhou v době, kdy rozhodoval právě o případu Dalíka a Večerka, nevidí nic zvláštního.

"My se spolu čas od času scházíme, na tom není nic mimořádného. V tomto případě šlo opravdu jen o dotaz, zda tam taková kauza je," poznamenal Veselý.

Dalík: Se soudcem Veselým se neznám

"S panem soudcem Veselým se neznám. Já s Ostravou nemám nic společného, já jsem tam byl třikrát v životě," řekl včera Právu Dalík. Odmítl, že by Veselého znal přes svého strýce Pánka.

Dalík dále uvedl, že se Večerek s Kořistkou několikrát scházel a opakovaně si volali, takže nemohl vědět, zda při těchto jednáních nepadla nabídka úplatku. Podle svých slov tím však nechce naznačovat, že se tak stalo. Dalík poznamenal, že ho Večerek ujistil, že žádná nabídka nepadla.

Ivo Hartmann, náměstek vicepremiéra Pavla Němce, včera Právu potvrdil, že byl s Večerkem a dalšími lidmi na dovolené. Večerek mu podle jeho slov po inkriminované schůzce řekl, že "nic nenabízel". Hartmann dodal, že nebyl zatím osloven policií jako svědek.

Prověrkovou zprávu nikdo nezná

Olomoucký vrchní státní zástupce Ištván se ke svým záměrům a rozhodnutím včera nevyjádřil.

"Je v Brně a bude až v úterý," řekl Právu Ištvánův náměstek Igor Stříž. Uvedl, že osobně nemůže k případu říci nic bližšího, protože nezná ani dohledovou prověrku vyšetřování a dozorování Kořistkova případu, kterou provedla ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová.

Ta původně naznačovala, že by ji měla ukončit do pátku minulého týdne. Pak však oznámila, že její výsledky zveřejní až tuto středu.

"Nevím, jestli se setkáními a telefonáty Bláhy a Veselého v den rozhodování o vazbě zabývala. Jediné, co nyní mohu říci s jistotou, je, že prověrkovou zprávu a vše další ve všech souvislostech důkladně prověříme a prošetříme," poznamenal Stříž.

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se odmítla k setkání a telefonátům Bláhy s Veselým vyjádřit. "Neznám dohledovou prověrku zástupkyně Andělové. Pokud se vyjádřím, tak až když se s prověrkou a se všemi okolnostmi seznámím. Teprve pak učiním všechny nezbytné závěry a opatření," odpověděla Benešová na dotazy Práva.

Neupřesnila, zda uvažuje o personálních změnách či jiných krocích, které by zjednaly nápravu poměrů na severomoravských státních zastupitelstvích.

Vyšetřování a náprava poměrů na severomoravských zastupitelstvích nebudou jednoduché. "Bude nutné objasnit příčiny nedobré komunikace mezi dozorovým zástupcem Frašem, okresním zástupcem Bláhou a ostravským krajským zastupitelstvím," míní Stříž.

Podle informací Práva bude Bláha nucen vysvětlit důvody, pro které vzal rozhodování o vazbě z Frašových do svých vlastních rukou, aby pak Dalíka a Večerka pustil na svobodu. Mnohá vysvětlení bude muset podat také krajská dohledová žalobkyně Monika Vápeníková. Právo má totiž k dispozici písemné prohlášení Fraše, o kterém informovala i Česká televize v ostravském regionálním zpravodajství. Z prohlášení vyplývá, že se severomoravské krajské státní zastupitelství Frašovi snažilo práci ztěžovat.

Strach z novinářů?

Když totiž chtěl Fraš jet do Prahy seznámit se s výsledky policejního vyšetřování, tak mu Vápeníková jako dohledová žalobkyně měla říci, že není vhodné, aby do pražské centrály protikorupční služby jezdil.

"Sdělila mi, že sice chápe, že chci věc řešit operativně, ale že není vhodné, abych se tam ukazoval, a že mi tedy služební cestu nedoporučuje. K mému dotazu, z jakých důvodů se tam nemám ukazovat, mi bylo sděleno, že by mě tam mohli vidět novináři," uvedl Fraš. Dále potvrzuje, že do Prahy nakonec 24. září proti vůli nadřízených odjel, ale vzal si na to dovolenou.

Vápeníková se ke kauze nesmí vyjadřovat. "Veškeré informace jsem si vyhradila já," řekla Právu Andělová. Nic bližšího ale nesdělila.

Reklama

Výběr článků

Načítám