Hlavní obsah

Už to není chřipka jako na jaře. Už se to nedá vyležet, řekl Babiš

Novinky, alt

Covid-19 není chřipka, jako byla na jaře, koronavirus mutuje a už ho nelze vyležet. Ve svém pravidelném pořadu na Facebooku Čau lidi to v neděli řekl premiér Andrej Babiš. Podle něj je chyba si myslet, že nákazu lze vyležet. Ti, co si to myslí, podle něj většinou končí na jednotkách intenzivní péče. Uvedl také, že vláda bude v pondělí řešit testování ve školách, které by zajistilo návrat žáků do škol.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Andrej Babiš.

Článek

„Nepodceňujte tuto nemoc, už to není tak jak na jaře, že to byla chřipka, že se to vyleželo. Dnes už chřipka ani neexistuje, už je jen covid,“ řekl Babiš.

„Pokud si řeknete, že to vyležíte, tak to nevyležíte, většinou to potom končí v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče,“ řekl premiér.  Apeloval tak, aby lidé, kteří mají příznaky, vyhledali lékaře a následně mohly být vytrasovány jejich kontakty.

Vláda bude řešit testy ve školách

Premiér současně řekl, že vláda v pondělí projedná návrh ministra školství Roberta Plagy na testování dětí ve školách. Děti by se podle něj mohly do škol vrátit v řádu týdnů.

„Jde hlavně o děti, aby se znovu vrátily do škol, aby mohly znovu sportovat,“ řekl.

Plagův návrh počítá s tím, že ve školách se bude pravidelně, zřejmě denně, testovat.

Premiér už současně o systému PES mluvil v minulém čase.

Premiér i Blatný chtějí návrat do škol jako Rakousko

Domácí

Babiš řekl, že do Česka zatím dorazilo 511 710 vakcín a k neděli je naočkováno 346 439 lidí, z toho 91 059 obdrželo už dvě dávky.

Babiš odpověděl i na otázky ohledně vakcíny Sputnik V. Podle něj je potřeba, aby Evropská léková agentura Sputnik V na základě ruské žádosti schválila. „Je otázka, jestli o sputnik požádá,“ řekl Babiš s tím, že klíčové je, aby ČR dostala vakcíny hned.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám