Hlavní obsah

Už se to nebude opakovat, dušuje se opět ministerstvo kvůli zpožděným dávkám

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) tvrdí, že již odhalilo důvody, proč došlo ke zpoždění výplaty dávek části klientů. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) uvedla, že za zpoždění mohly zejména technické problémy a dědictví předchozího vedení úřadu. Již v minulém týdnu přitom resort tvrdil, že všechny dávky jsou na cestě k příjemcům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09)

Článek

"Děláme všechno pro to, abychom tento problém již nemuseli řešit," uvedla ministryně s tím, že byla přijata opatření, aby se situace neopakovala. Nynější problémy podle ní souvisejí se sloučením výplaty pěstounských dávek a státní sociální podpory.

Müllerová zmínila i přetížení zaměstnanců úřadů práce. Jejich agenda prý vzrostla v souvislosti se změnami zavedenými exministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09). Nový systém sjednotil výplatu dávek na úřady práce a zejména na počátku jeho zavádění problémy provázely hlavně nové počítačové systémy.

Ministerstvo přiznalo, že první problém se týkal kolem 15 000 lidí v Olomouckém kraji. Další zpoždění oproti obvyklým termínům postihlo zhruba stejný počet osob v kraji Ústeckém.

Ludmila Müllerová teď chce po úřadech práce, aby jasně stanovily termíny, v nichž budou lidem dávky vyplácet. Ministerstvo nicméně připomnělo, že ze zákona má na výplatu dávek čas až do konce měsíce, a navíc není technicky možné odbavit najednou všechny dávky, kterých je přes 1,9 miliónu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám