Hlavní obsah

Už osm Čechů si přivezlo z Karibiku vir zika

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejčastější nemocí, kterou si čeští cestovatelé přivážejí, je v poslední době horečka dengue. Druhá je malárie, která je nejnebezpečnější. Třetí je horečka chikungunya. Na čtvrté místo cestovatelských nemocí se posunul letos vir zika.

Foto: Centers for Disease Control/James Gathany/Handout, Reuters

Samička komára druhu Aedes aegypti, který virus zika přenáší.

Článek

„U nás v Nemocnici na Bulovce (NNB) jsme letos zachytili už osm případů, takže v tabulkách tato nemoc poskočila na čtvrté místo. Některé okolní státy nemají podchyceny žádné případy, ale to spíše znamená, že je u nás kvalitní systém odhalení nákazy, než že by Češi nějak více riskovali,“ řekl Právu Milan Trojánek, lékař Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí NNB. „Jednalo se o dva muže a šest žen v reprodukčním věku. Ale naštěstí žádná z nich nebyla gravidní a průběh nemoci byl tedy bez komplikací a následků,“ dodal.

„Všichni pacienti se nakazili při návštěvě Karibiku, konkrétně Dominikánské republiky a Martiniku. V takovýchto případech je nutné dodržet u žen osm týdnů, kdy nesmí otěhotnět, a u mužů až šest měsíců provozovat chráněný pohlavní styk, aby nenakazili partnerku,“ doplnil lékař.

U všech pacientů nakažených virem zika byly projevy onemocnění banální. „Měli zvýšenou teplotu nebo horečku, zánět spojivek a drobnou vyrážku.“ „Spíš šlo o zarudnutí kůže, které většinou nesvědí. Především ženy k nám na kliniku přišly, až když se jim objevila vyrážka, jinak si prý ani zvýšené teploty nevšimly,“ pokračoval Trojánek.

Malárie zabíjela

Protože Češi změnili své cestovatelské preference z Afriky na jihovýchodní a jižní Asii a Latinskou Ameriku, v žebříčku nejčastěji importovaných tropických nemocí se v minulém a předminulém roce dostala podle Státního zdravotního ústavu na první místo horečka dengue.

Loni se jí nakazilo 40 cestovatelů. Komáři, kteří tuto nemoc přenášejí, na rozdíl od těch, již šíří malárii, útočí ve dne. Typický je výskyt zarudlé vyrážky, především na nohou, s bílými flíčky.

Nejzávažnějším tropickým onemocněním, malárií, se loni nakazilo 29 Čechů. Mohla za to většinou cesta do Afriky. Malárie ročně zabije na světě půl miliónu lidí. Letos i na infekční klinice NNB zemřel muž na komplikace spojené s malárií.

„Stavěl nemocnici v subsaharské Africe a nebral antimalarika. K nám přišel bohužel už pozdě. Ale tento rok se podařilo zachránit muže, který se vrátil z Jižního Súdánu. Na konci ledna se vydal s horečkami na pohotovost, tam se však nepodařilo malárii odhalit a dostal antibiotika. K nám ho lékař poslal až o několik dnů později, kdy celý zežloutl a měl nakaženo 27 procent všech červených krvinek. Musel být hospitalizován na jednotce intenzivní péče, ale dostal se z toho,“ komentoval letošní případy lékař kliniky. Třetí nejčastější importovanou tropickou nemocí je horečka chikungunya.

„Nakazila jsem se na jednom malém ostrůvku. V noci mě začaly strašně bolet klouby, měla jsem horečku i vyrážku. Tři dny jsem ležela, pak to přešlo. Jen jsem byla ještě tak dva měsíce hodně unavená,“ svěřila se jedna z pacientek pražské kliniky, jíž lékaři až po příjezdu osvětlili, co ji to na dovolené skolilo.

Přesto lékař specializovaný na obor cestovní medicína upozorňuje, že nejčastější onemocnění českých cestovatelů je tradičně průjem, kardiovaskulární onemocnění a plicní embolie, zejména u starších ročníků. Následují úrazy spojené často s cestováním v místě dovolené a až pak infekční onemocnění.

Problémům lze předcházet

Rady lékaře jsou poměrně jednoduché. „Očkování ano, ale jen to, které je skutečně nutné pro danou cestu a pro konkrétní osobu. Určitě doporučuji antimalarika, zvláště do subsaharské Afriky. Mít s sebou z Česka repelent s 50procentní účinnou složkou, přípravky proti dehydrataci a černé uhlí,“ vyjmenoval Trojánek.

Související téma:

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Desetiletý chlapec drží svého dvouměsíčního bratra, který se narodil s mikrocefalií.

„Pozor také na cestovní pojištění. Jde-li o dlouhé cesty do rizikových oblastí, určitě bych doporučil osobní kontakt se zástupcem pojišťovny a trval bych na zahrnutí vyšších rizik do smlouvy,“ dodal lékař.

Reklama

Výběr článků

Načítám