Hlavní obsah

Už čtyři poslanci zaměstnali své rodinné příslušníky

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již čtyři poslanci se v novém volebním období rozhodli zaměstnat jako asistenty své rodinné příslušníky a zveřejnili jejich jména na internetových stránkách Sněmovny. Žádný zákon ani předpis jim to nezakazuje, a tak se rozhodli využít příležitost, kterou jim parlamentní politika nabízí.

Článek

Úplně posledním usnesením před volbami minulý rozpočtový výbor stačil zvýšit honorář pro poslanecké asistenty o deset tisíc korun. Každý nový poslanec tak dostal pro své spolupracovníky 35 tisíc korun. Sumu může dát buď jen jednomu, nebo ji může rozdělit mezi více asistentů. Jejich počet omezen není.

Oslovení poslanci v zaměstnávání svých synů, manželů či matek rozhodně nevidí nic nemorálního, naopak vyzdvihují obětavost členů rodiny, kteří jsou na rozdíl od cizích lidí ochotni dělat v jejich prospěch ve dne v noci, o sobotách a nedělích.

Odhalení po osmi letech

Lidovec Ladislav Šustr, o kterém je známo, že patří k poslancům s vysokými vedlejšími příjmy od Sazky, poprvé po osmi letech oficiálně odhalil jako svého nejbližšího spolupracovníka syna Ladislava.

"Pro mě je už osm let nenahraditelný, všem bych takového syna-asistenta přál," řekl Právu dvaašedesátiletý poslanec, který po celou dobu otázky na toto téma odmítal. Otevřeně se k zaměstnávání svého syna přiznal až nyní: "Za prvé. Listina základních práv a svobod říká, že příbuzní jsou také lidé, a za druhé, tento člověk má nejméně trojnásobný výkon než cizí člověk. Od fyzické až po odbornou podporu. To se nedá s cizím člověkem vůbec srovnat," prohlásil. Dodal, že měl na půl úvazku i cizího asistenta, ale pak zjistil, že stejně devadesát procent práce dělá syn, takže se rozhodl zůstal jen u něj.

Když mají kvalifikaci

Své partnery si jako spolupracovníky vybrali Libor Ježek (ODS) a Zuzka Bebarová - Rujbrová (KSČM). Ježek se jako jeden z mála s tím, že mu asistentku dělá manželka Blanka, v minulosti netajil a byl jeden z prvních, kdo to uvedl i na své internetové stránce.

Pro Bebarovou bude manžel Jiří jedním ze tří asistentů. "Potřebuji pomoc i při pobytu v Praze. Je obtížné tu pro někoho cizího kvůli několika týdnům shánět ubytování a těžko se hledá i někdo, kdo je ochoten si kvůli třetinovému příjmu vyřizovat živnostenské oprávnění," vysvětlovala svůj krok poslankyně.

Manžel jí dosud radil zadarmo. Podle ní rodinný příslušník ví nejlépe, co poslanec potřebuje, a pokud k tomu má potřebnou kvalifikaci, pak může i hodně pomoci. "Manžel potřebou kvalifikaci má," tvrdí Bebarová.

 Kvalifikací hájil své rozhodnutí zaměstnávat jako asistentku svou matku Ivanku i Zbyněk Novotný (ODS). "Začíná u mě už pátý rok," přiznal Právu poslanec, který také tento fakt dosud tajil.

"Matka dlouho pracovala ve vysokém bankovním managementu. Teď je už v důchodu, je vdova, má dospělé děti, takže má na tu práci dost času. Navíc je dobře jazykově vybavená. Nedovedu si představit loajálnějšího pracovníka. Je ochotná mi věnovat za ty peníze takovou výkonnost a odbornost, že by to nikdo jiný nedělal," stál za svým rozhodnutím Novotný.

Některá jména stále chybí

Své asistenty na internetových stránkách zatím uvedla zhruba polovina zákonodárců. Kancelář Sněmovny jim doporučila formuláře smluv, které již obsahují klauzuli o tom, že poslanci a asistenti souhlasí se zveřejněním jména na webu.

Již v minulosti se Sněmovna pokoušela o totéž, ale někteří poslanci jména asistentů nezveřejňovali. Byli mezi nimi často právě ti, kdo neměli zájem, aby se veřejnost dozvěděla o tom, že poskytli zaměstnání někomu z rodiny.

Na takovém seznamu by se tentokrát nemělo objevit ani jedno jméno soc. dem. poslance. Ti totiž ještě před volbami podepsali etický kodex, jímž na sebe vzali dobrovolný závazek, že asistentem neudělají nikoho z rodiny a že ani svou kancelář neumístí v prostorách, které rodině patří.

Bývalý šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek se chystal obdobný závazek vtělit také do etického kodexu poslance. Pro naprostý nezájem členů komory byl ale od tohoto záměru donucen upustit. Nakonec připustil, že bude stačit, aby se jména asistentů zveřejnila, a "občané tak měli možnost si přebrat, zda jim to vadí nebo nikoli

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám