Hlavní obsah

Útěk ze zajetí v přezkáčích, slaňování i střelba. V Jeseníkách soutěží vojáci šesti zemí

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Celkem 60 českých a zahraničních vojáků vyrazilo na start 23. ročníku mezinárodního Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival (WS) 2017, který se tento týden koná na území Jeseníků. Právu to řekl mluvčí závodu Pavel Pazdera z Univerzity obrany v Brně, která WS organizačně zajišťuje.

Extrémní vojenské cvičeníVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Během čtyř soutěžních dnů v rámci mnohakilometrových přesunů tříčlenná vojenská družstva zdolávají skalní stěny, překonávají říční rokle a lanové mosty, absolvují orientační běh a měřené sjezdy na lyžích, zachraňují zraněného, utíkají ze zajetí, střílí z armádních zbraní a hází granátem.

Dvě noci stráví ve volné přírodě a plní další praktické úkoly spojené se zkouškou psychické odolnosti a s přežitím ve volné přírodě.

„Vytrvalostní armádní soutěž ověřuje dovednosti, které voják potřebuje v zimních podmínkách a klade před něj všemožné nástrahy a nečekané situace, s nimiž se může při plnění skutečných úkolů setkat. Důmyslné disciplíny nutí závodníky k přemýšlení, vlastní volbě způsobu provedení úkolu a kreativitě. Každý musí najít své řešení, vystačit pouze s vlastními silami a nesenými prostředky. V tom je toto klání opravdu progresivní a poučné. Specifikou je i extrémní psychická zátěž,“ uvedl mluvčí.

Českou armádu reprezentuje 13 družstev. Šest armádních týmů přijelo z Belgie, Polska, Slovenska a Ukrajiny.

„Ukrajinci, příslušníci výsadkového výcvikového centra tamní armády, se soutěže, která končí ve čtvrtek, účastní vůbec poprvé. Nyní už ale s dalšími čtyřmi týmy nepokračují,“ řekl Právu v úterý Pazdera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám