Hlavní obsah

Ústup epidemie se zastavil. Nejhůř je na tom Praha

– Praha
Novinky, ber

Epidemiologická situace je v současnosti nejhorší v Praze. Zatímco ještě minulé pondělí přibylo v hlavním městě 32 nově nakažených, včera to bylo již 59. Druhý nejhorší Středočeský kraj hlásí přitom o více než polovinu méně případů, tedy 23. Nejlépe si vede Olomoucký kraj, ten za pondělí eviduje pouze dva nové případy.

Článek

Dosavadní mezitýdenní pokles nově potvrzených případů koronaviru za den se ale v pondělí zastavil v celé České republice. Testy odhalily 157 pozitivních, tedy o 39 více než před týdnem.

Respirátory budou v MHD a ve veřejných prostorách dál

Domácí

Počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel stoupl k úterku na 6,8 z předchozích 6,5. Mírně se zvýšilo také reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Nyní činí 0,97, drží se tak těsně pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie.

Třetina nových případů ale spadá právě na Prahu. Nejlépe je na tom Královéhradecký kraj, kde je zhruba jeden nakažený na 100 000 obyvatel v uplynulém týdnu.

Počty nových případů v týdnech v Praze:
15. - 21. června229 případů
22. - 28. června257 případů

Vývoj v Praze nevypadá dobře podle premiéra Andreje Babiše (ANO). Epidemie ještě neskončila, uvedl. „Je třeba dál očkovat a chránit se před mutacemi,” řekl v úterý. Dodal. že se kvůli tomu ve čtvrtek mimořádně sejde vláda.

Také hygienici stav sledují se znepokojením. Na vině pak podle nich může být zvýšený pohyb lidí v hlavním městě.

Respirátory zůstanou 

Také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v minulých dnech uvedl, že epidemie v Praze stagnuje, až mírně roste. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek k tomu doplnil, že stejně se hlavní město chovalo minulé léto a nové případy se týkají hlavně mladších ročníků. Interpretace, že se ve městě otevřely bary, kde se lidé nakazí, je ale podle něj prvoplánová.

Praha jediná roste. Chová se přesně jako loni v létě, říká Dušek

Domácí

Už loni byla Praha několikrát nejhorším regionem, odborníci ale upozorňovali, že hlavní města všude na světě mají i při poklesu víc případů než jiné oblasti.

Kvůli epidemiologickému vývoji navíc vládě nenavrhl zrušení respirátorů ve vnitřních prostorech. Dříve totiž prohlásil, že by mohly být od 1. července nahrazeny chirurgickými rouškami, v pondělí ale naznačil, že se s respirátory počítá až do konce letních prázdnin.

Od 1. července se ale zruší povinnost nosit respirátor venku. Tam je nyní nutný při setkání dvou a více osob vzdálených od sebe méně než dva metry, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Rozvolněná Praha se bojí další vlny

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám