Hlavní obsah

Ústečtí soc. dem. se pohádali, Foldyna odstoupil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Sociální demokraté Ústeckého kraje se v sobotu na konferenci v Mostě natolik pohádali, že nebylo daleko od rvačky. Fyzickým napadením málem skončil spor předsedy krajské organizace strany Jaroslava Foldyny a Romana Housky z chomutovské ČSSD. Foldyna nakonec oznámil svou rezignaci. Na protest opustili jednací síň delegáti z děčínské organizace, jejímž členem Foldyna je.

Foto: archiv autora

Herečka a režisérka Romana Blažková.

Článek

"Rezignace by měla umožnit určitý kompromis. Situace se vyvinula tak, že má osoba není v tuto chvíli pro většinu průchodná," řekl Foldyna.

Gross jeho rozhodnutí ocenil. "Jsou chvíle, kdy šéf kolektivu, který má pracovat společně, ví, že ho rozděluje natolik, že je svým způsobem zátěží. Pak musí udělat krok ke stmelení, což Foldyna zodpovědně učinil," uvedl Gross, který Foldynu i nadále podporuje jako kandidáta na funkci místopředsedy strany.

Právě návrh na Foldynovo odvolání, který prosadila většina delegátů, vyhrotil atmosféru jednání. Vedení krajské organizace ČSSD mu vyčítá neúspěch v krajských volbách. Foldyna oponuje tím, že za neúspěch nemůže jednotlivec, ale všichni členové ČSSD.

Novým předsedou Benda

Delegáti konference zvolili novým předsedou ústecké krajské organizace ČSSD náměstka teplického primátora Petra Bendu. Bendu podpořilo 96 ze 141 delegátů. Porazil místopředsedkyni ústecké krajské organizace ČSSD Kateřinu Hojdarovou, dceru šéfa sněmovního hospodářského výboru Josefa Hojdara.

Hojdarová, kterou navrhly Sociálnědemokratické ženy, získala 40 hlasů. Její otec neuspěl ve volbách do předsednictva ústředního výkonného výboru ČSSD, kde jej nahradí poslanec a vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht. Benda bude v čele ústecké krajské organizace do podzimního řádného termínu voleb krajských orgánů.

Delegáti rozhodli i o tom, že povolební spolupráci s ODS ve vedení kraje bude pokračovat. Nabídnuté podmínky se ale řadě sociálních demokratů v čele s Foldynou nelíbí. Považují je za nedůstojné a preferují odchod ČSSD v kraji do opozice

Občanští demokraté vyhráli loni na podzim krajské volby tak přesvědčivě, že k vládnutí nepotřebovali žádného koaličního partnera. Přesto ČSSD nabídli místo jednoho placeného radního a dvě místa placených předsedů výborů.

Reklama

Související články

Ibl odchází z čela klubu sám

Místopředsedové Poslaneckého klubu ČSSD svého šéfa Petra Ibla při odchodu z funkce nedoprovodí. Ibl je vyzval, aby spolu sním dali své funkce k dispozici,...

Výběr článků

Načítám