Hlavní obsah

Ústecký soud znovu projednává volby v Bílině

Právo, Aleš Pelikán

Údajným kupčením s hlasy voličů při loňských podzimních komunálních volbách v Bílině na Teplicku se od pondělí znovu zabývá Krajský soud v Ústí nad Labem. Nové projednání nařídil Ústavní soud, na který se obrátil Pavel Musil ze sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM se stížností.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K návrhu na zneplatnění voleb v Bílině se kromě sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM u soudu připojila i KSČM. Naopak zmocněnci městského úřadu, ANO 2011, ODS a Bílinských sociálních demokratů považují návrh za neopodstatněný a navrhují ho zamítnout.

Podle původního návrhu Pavla Musila nebyly v Bílině některé volební místnosti dobře zabezpečené, v noci se v nich zdržovali lidé. Údajně také docházelo ke kupčení s hlasy, zvláště prý ve volební místnosti na sídlišti, které je vyloučenou lokalitou.

Soud již loni na podzim nechal přehrát 11 videonahrávek, na nich lidé hovořili o tom, že dostali 300 nebo 400 korun, pokud šli hlasovat pro určitou stranu. Tou mělo být v některých případech ANO a také Bílinští sociální demokraté a nezávislí, kteří skončili za ANO ve volbách druzí.

Při nynějším projednání soud začal vyslýchat svědky. „Šli jsme jako rodina do obchodu nakupovat, když se na nás obrátil prošedivělý vysoký pán, který se ptal, jestli nechceme něco na Bílině změnit. Dostali jsme od něj obálky, tak jsme šli volit. Za plentou jsme zjistili, že je tam zaškrtnuté číslo 6 (Bílinští soc. dem. a nezávislí - pozn. red.). Když jsme vyšli ven, dal každému 400 korun. Když jsme je chtěli vrátit, tak nereagoval,“ popsala volby v Bílině mladá svědkyně.

Ta podle svých slov šla volit poprvé a původně chtěla volit KSČM. Další z předvolaných svědků v době voleb nic zvláštního v Bílině nepozoroval. „O kupčení s hlasy v Bílině jsem neslyšel,“ prohlásil postarší svědek.

Policie možné kupčení odložila

Spory okolo voleb v Bílině řešil soud už v roce 2014. Tehdy nařídil volby v Bílině opakovat, a to právě kvůli kupčení s hlasy. „Když srovnám volby s rokem 2014, nárůst je tu větší,“ prohlásil u soudu Musil o intenzitě uplácení. „Kupčení s hlasy v Bílině se stává tradicí,“ uvedl pak zmocněnec sdružení Jiří Rak. Naopak hnutí ANO návrh na zneplatnění voleb považuje za snahu navrhovatele zvrátit volební výsledky za každou cenu.

Podle Zdeňka Reindla z Bílinských sociálních demokratů a nezávislých požádali stejně jako zástupci hnutí ANO policii o zvýšenou ostrahu v době voleb za účelem eliminace případného kupčení s hlasy. Policie se možným kupčením s hlasy v Bílině zabývala, případ ale odložila.

Soud má v plánu vyslechnout asi 17 svědků, vyslechl zatím tři. K projednávání případu se vrátí v druhé polovině května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám