Hlavní obsah

Krajský soud musí znovu řešit volby v Bílině na Teplicku

Krajský soud v Ústí nad Labem se musí znovu zabývat loňskými komunálními volbami v Bílině na Teplicku. Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti Pavla Musila ze sdružení Nezávislí v Bílině - HNHRM, jenž neúspěšně upozorňoval na domnělé kupčení s hlasy a další nesrovnalosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Krajský soud se částí Musilových důkazních návrhů vůbec nezabýval s vysvětlením, že byly uplatněny až dodatečně, tedy po lhůtě pro zpochybnění voleb a nedlouho před rozhodnutím krajského soudu.

S provedeným výkladem zákona Musil polemizoval v ústavní stížnosti. Poukázal na to, že v předvolání k ústnímu jednání jej krajský soud poučil, že veškeré důkazy je možné navrhnout do skončení jednání. Ústavní soudci Musilovi vyhověli, krajský soud prý porušil jeho právo na soudní ochranu, když podané důkazní návrhy nezohlednil. Projednat je mohl, listiny měl k dispozici.

Na základě důkazů, které krajský soud původně připustil, Musilovu žalobu zamítl. Nechal přehrát sérii videonahrávek. Lidé v nich uváděli, že dostávali 300 nebo 400 korun za hlasy pro konkrétní stranu. Provedené důkazy ohledně možného uplácení voličů ale krajský soud vyhodnotil jako neprůkazné. Na videozáznamech nebyly vidět tváře lidí, nebyla uvedena jména.

Nyní by měl krajský soud dokazování doplnit a rozhodnout znovu. Na platnosti výsledků voleb se po nálezu Ústavního soudu zatím nic nemění.

Komunální volby v Bílině vyhrálo hnutí ANO, získalo devět křesel v 29členném zastupitelstvu. Nezávislí v Bílině - HNHRM skončili čtvrtí a mají tři křesla. V roce 2014 se volby v Bílině opakovaly, a to právě kvůli kupčení s hlasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám