Hlavní obsah

Ústecký kraj podporuje svůj balíček legislativních změn peticí

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Návrh legislativních změn v některých zákonech, takzvaný Ústecký balíček, zamítla v minulých dnech vláda. Ústecký kraj pracoval na návrzích dva roky a těžce nese, že vláda šmahem a podle kraje neopodstatněně návrhy smetla ze stolu. V reakci proto kraj připravil na podporu svého návrhu petici, kterou bude možné podepsat na úřadech měst v kraji po celý listopad.

Článek

Legislativní změny navržené krajem mají napomoci řešení složité situace a zklidnit napětí v sociálně vyloučených lokalitách v celém Česku. Předložený balíček se týká problematiky sociálního bydlení, loterijního zákona a zpřísnění trestů za opakované přestupky a drobné krádeže.

„Vláda má zcela zvláštní přístup ke skutečným potřebám občanů. Pominu-li, že nedokáže analyzovat rizikové oblasti, kterým je potřeba věnovat prioritní pozornost, omezuje se v podstatě na prázdné sliby, neopodstatněnou kritiku jiných a odsouvání účinného řešení na neurčito,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD).

O osudu balíčku bude nyní rozhodovat parlament, kam balíček z kraje také putoval. A hejtmanka žádá občany kraje o podporu a podpis na petiční arch. „Vládě a zákonodárcům je potřeba dát na vědomí, že mají konat ve prospěch slušných občanů. Každý váš hlas nyní pomůže,“ uvedla.

Napříč politickým spektrem

Hejtmanka žádala v regionu při podpoře řešení tak vážné věci o apolitičnost. V kraji je totiž minimálně 63 sociálně vyloučených lokalit, a problém je tak na severu Čech nejpalčivější. Regionální politiky téma sjednocuje, Ústecký balíček legislativních změn získal podporu starostů napříč celým politickým spektrem.

Podle kraje je vládní zamítnutí Ústeckého balíčku v rozporu s proklamovanou snahou rychle a účinně pomoci občanům ve Šluknovském výběžku a dalších vyloučených lokalitách. „Tím, že Ústecký kraj legislativní změny téměř dva roky analyzoval a následně zpracoval do konkrétního paragrafového znění, v podstatě suploval nečinnost vlády,“ tvrdí mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Kraj v sepsaném legislativním balíčku navrhuje nový zákon o sociálním bydlení a změny loterijního zákona, trestního zákoníku a zákona o přestupcích. Chce posuzovat opakované přestupky jako trestný čin, vznik zákona o sociálním bydlení, podle kterého by se náklady na takové bydlení hradily přímo ze sociálních dávek, a chce pozměnit loterijní zákon tak, aby dával obcím více pravomocí regulovat počet a umístění heren a videoterminálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám