Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil paragraf, který určuje omamné rostliny a jejich trestné množství

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) zrušil část trestního zákoníku, kterým vláda stanovovala, jaké rostliny a houby považuje za omamné a psychotropní, a určovala jejich trestné množství.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Okresní soud v Chrudimi jako navrhovatel v paragrafech trestního zákoníku týkajících se drog poukazoval na slovní spojení „větší než malé“, které zákoník opakovaně používá pro bližší určení množství drog, za něž hrozí trest. Podle chrudimského soudu to ale nestačí.

O návrhu rozhodovalo plénum všech 15 soudců a soudkyň. Soud ke dni vyhlášení ve sbírce zákonů zrušil odstavec 3 paragrafu 289, kterým vláda nařízením stanovuje, které rostliny nebo houby se považují za rostliny a houby obsahující omamnou nebo psychotropní látku a jaké je jejich množství větší než malé ve smyslu paragrafu 285. Paragraf 285 stanovuje, že vězení hrozí těm, kteří neoprávněně pro vlastní potřebu pěstují v množství větším než malém houbu nebo rostlinu obsahující omamné látky.

Trestní zákoník - 40/2009 Sb.

§ 289 Společné ustanovení

  • (3) Vláda nařízením stanoví, které rostliny nebo houby se považují za rostliny a houby obsahující omamnou nebo psychotropní látku podle § 285 a jaké je jejich množství větší než malé ve smyslu § 285.

Soud v Chrudimi se zabývá dvěma konkrétními kauzami spojenými s přechováváním a pěstováním konopí.

Škodlivost jednání je v takových kauzách nutné stanovit složitým postupem, který určí obsah látky THC. Policie proto nechává konopí sušit a experti analyzují obsah účinné látky. Pěstitel tak neví, jestli bude postižený, záleží i na dalších okolnostech.

Termín označující větší než malé množství se dostal do českých paragrafů na konci 90. let. Zohlednění hmotnosti drogy mělo mimo jiné za cíl určitou toleranci vůči konzumentům, kteří jsou až koncovými zákazníky výrobců a dealerů drog.

V Česku bylo nově stanoveno větší než malé množství drog

Domácí

Samotné drogy, i držení malého množství, ale nebyly tímto ustanovením legalizovány a jejich přechovávání pro vlastní potřebu bylo vždy protiprávní - když má člověk menší množství, řeší se případ jako přestupek, při větším už má co do činění s trestním řízením, kdy hrozí i vězení.

Větší množství má podle paragrafů odpovídat cifře, která u dané drogy vícenásobně převyšuje běžnou dávku pro obvyklého konzumenta a ohrožuje zdraví. Orientační hodnoty určil Nejvyšší soud  (NS) ve stanovisku z roku 2014, podle kterého je například u marihuany větším množstvím vše nad 10 gramů sušiny.

U pervitinu je malé množství 1,5 gramu, další často zneužívanou drogou je extáze (MDMA), u které soud považuje velké množství více než čtyři tablety.

NS rovněž zdůraznil, že se jedná o orientační hodnoty a při posouzení je potřeba vzít v úvahu další okolnosti, například zda se jednalo o prvokonzumenta nebo člověka v pokročilém stadiu závislosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám