Hlavní obsah

Ústavní soud zamítl další Rathovu stížnost

Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl další stížnost poslance Davida Ratha proti pokračující vazbě. Politik viněný z korupce podal celkem sedm stížností, dvě z nich ještě na rozhodnutí čekají. Dosud Rath ani jednou neuspěl. Nyní odloženou stížnost měl na starosti soudce Pavel Holländer. Ústavní soud ji odmítl pro zjevnou neopodstatněnost, řekl v úterý mluvčí soudu Vlastimil Göttinger.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath v doprovodu eskorty

Článek

Nedávno soudci zamítli také Rathovu stížnost směřující proti zajištění majetku v trestním řízení. Žádná základní práva nebyla při zajištění nemovitosti a peněz na bankovním účtu podle soudu porušena. Na zatím poslední odmítnutou stížnost, která se týkala vazby, upozornil on-line deník Týden.cz.

Rath dosud podal celkem sedm podnětů k ÚS. Opakovaně v nich kritizoval trvající vazbu, případně postup Poslanecké sněmovny, která povolila jeho stíhání. Rath zatím zůstává ve vazbě. Se stížnostmi neuspěli ani další obvinění v téže korupční kauze - Kateřina Pancová, Petr Kott a Pavel Drážďanský.

V jednom z odmítavých usnesení ÚS připustil, že v případu chybovali státní zástupci. Konkrétně Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem postupovalo účelově, když kauzu nepředalo středočeským kolegům. Právě ve Středočeském kraji se totiž odehrály údajné trestné činy. Důvod k zásahu v tom ovšem ústavní soudci neviděli. Svou výhradu uvedli pouze nad rámec odůvodnění v usnesení, jímž odmítli jednu z Rathových stížností.

Policie před více než půl rokem obvinila tehdejšího středočeského hejtmana Ratha z přijetí sedmimiliónového úplatku. Policisté ho zadrželi s krabicí, v níž byly peníze. Podle policie šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku.

Peníze mu údajně předali Kott s Pancovou. Počátkem září Sněmovna vydala Ratha ke stíhání také kvůli dalším údajným úplatkům. Případ by se podle dostupných informací již brzy mohl dostat k soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám