Hlavní obsah

Ústavní soud odložil opakování voleb ve Strakonicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

K opakování komunálních voleb ve Strakonicích zatím nedojde. Ústavní soud (ÚS) v pátek rozhodl o odkladu na základě stížnosti, kterou proti rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích podalo vítězné hnutí Strakonická veřejnost. Právě krajský soud v listopadu rozhodl o neplatnosti voleb kvůli narušení svobodné politické soutěže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Ústavní soud vyhověl i návrhu na přednostní projednání stížnosti.

„Odložení vykonatelnosti napadeného rozhodnutí není v rozporu s důležitým veřejným zájmem, neboť je nepochybně ve veřejném zájmu, aby bylo nejdříve pravomocně jednoznačně a nezpochybnitelně rozhodnuto ve věci samé, dříve než se přistoupí k dalším organizačním krokům,” uvedl v usnesení soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Podle soudu by bylo neúčelné, pokud by se volby opakovaly ještě před verdiktem, který soud svým nynějším rozhodnutím nijak nepředjímá.

Ke zrušení výsledku voleb došlo na základě stížnosti jednoho z neúspěšných kandidátů, který poukazoval na zvýhodňování vítězného hnutí v radničním zpravodaji a na reklamních plochách spravovaných městem.

Hnutí Strakonická veřejnost na podzim vyhrálo volby se ziskem 51,1 procenta hlasů a má 16 z 21 zastupitelů. Kvůli zneplatnění voleb bude město příští rok hospodařit v rozpočtovém provizoriu.

Opakované volby byly původně plánovány na 19. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám