Hlavní obsah

Ústavní soud nepustil z vazby podnikatele Zadeha souzeného za obří daňový podvod

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podnikatele íránského původu Shahrama Abdullaha Zadeha souzeného za údajný obří daňový podvod a odsouzeného za ovlivňování svědků v daňové věci v úterý nepustil Ústavní soud (ÚS) z vazby. Soudci pouze konstatovali, že brněnský krajský soud musí znovu Zadehovu vazbu projednat.

Shahram Abdullah Zadeh u Ústavního souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Zadeh zaměstnává českou justici už několik let. Senát brněnského krajského soudu už v desítkách hlavních líčení řeší údajný daňový únik se škodou 2,5 miliardy korun, kde vyšetřovatelé a státní zastupitelství věří, že mají dostatek důkazů k tomu, aby Zadeha a další komplice usvědčili jako členy organizované skupiny, která měla prostřednictvím více než šesti desítek firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska.

Další proces vedl s podnikatelem brněnský městský soud, který jej nakonec potrestal 3,5 roku vězení za ovlivňování svědků v kauze daňového úniku. Skupina pachatelů se podle obžaloby na Zadehův popud snažila dosáhnout toho, aby svědci v daňové kauze vypovídali nepravdivě. Dalším cílem bylo podle obžaloby křivé obvinění policistů, případně pracovníků justice. Proti odsuzujícímu rozsudku se Zadeh odvolal a jeho námitky by měl začít od středy začít řešit odvolací senát brněnského krajského soudu, který si už na projednání věci vyhradil rovnou deset dnů. Obvykle se přitom odvolání řeší v řádu desítek minut.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Shahram Abdullah Zadeh u Ústavního soudu v Brně. Na snímku vpravo je Zadehův advokát David Záhumenský.

Po odsuzujícím verdiktu městský soud Zadehovu vazbu ukončil. Rozhodnutí ale změnil krajský soud, podle kterého důvody vazby trvaly, a to vzhledem k možnosti útěku nebo opakování trestné činnosti. Právě proti tomu Zadeh brojil ústavní stížností, v níž upozornil, že je dohromady ve vazbě už více než dva roky a tři měsíce. „Krajský soud rozhodoval bez toho, aby měl stěžovatel možnost vyjádřit se k odůvodnění stížnosti státního zástupce, a tím bylo omezeno jeho právo,“ napsali do stížnosti mimo jiné Zadehovi advokáti.

Rozhodnutí ÚS jsou jako v kasinu
Shahram Abdullah Zadeh

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Radovanem Suchánkem upozornil, že Zadeh neměl možnost se vyjádřit ve vazebním zasedání k argumentaci státního zástupce, proto krajský soud musí o vazbě znovu jednat. „ÚS tímto rozhodnutím nikterak nepředjímá výsledek řízení před krajským soudem. Stížnost státního zástupce proti propuštění z vazby má odkladný účinek, což znamená, že stěžovatel na základě tohoto rozhodnutí ÚS nebude propuštěn z vazby,“ konstatoval Suchánek.

„Půjdeme k Evropskému soudu pro lidská práva, rozhodnutí ÚS jsou jako v kasinu,“ zvolal po rozhodnutí ÚS přes hradbu po zuby ozbrojených zakuklenců Zadeh.

Zadeh se už jednou z vazby dostal poté, co složil rekordní kauci ve výši 150 milionů korun, ovšem po několika měsících do vazební věznice putoval znovu právě kvůli ovlivňování svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám