Hlavní obsah

Prodloužení vazby bylo v pořádku, Ústavní soud odmítl další stížnost podnikatele Zadeha

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh neuspěl s ústavní stížností proti prodloužení vazby. Íránec s českým občanstvím napadal usnesení Městského soudu v Brně a Krajského soudu v Brně. Ústavní soud označil stížnost za neopodstatněnou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Shahram Abdullah Zadeh

Článek

Zadeh navrhoval například to, aby místo vazby dostal elektronický náramek. Ústavní soudci ale upozornili na to, že elektronický monitoring není v rámci českého trestního práva samostatným prostředkem nahrazujícím vazbu, ale pouze doplněním některého z takových opatření.

„Jestliže tedy městský soud rozhodl o tom, že žádné z takových opatření nahrazujících vazbu ve věci není přípustné, fakticky tím zamítl i možnost elektronického monitoringu, resp. o této možnosti již nemusel rozhodovat samostatně,” stojí v usnesení.

Zadeh v minulosti podal několik ústavních stížností. Poukazoval na údajné opakované porušování svých práv. Všechny stížnosti zatím končily odmítnutím. Zadeh se obrátil také na Evropský soud pro lidská práva.

Podnikatel íránského původu strávil ve vazbě téměř dva roky nejprve kvůli daňové kauze. Podle obžaloby početná skupina lidí šidila stát při dovozu pohonných hmot, celkovou škodu vyčíslili vyšetřovatelé na 2,5 miliardy korun. Nyní je Zadeh ve vazbě znovu, tentokrát v souvislosti s obžalobou kvůli ovlivňování svědků. Muž obvinění odmítá.

Reklama

Související články

Soud poslal podnikatele Zadeha opět do vazby

Městský soud v Brně poslal v neděli obžalovaného podnikatele Zadeha opět do vazby, oznámil to jeho mediální konzultant Jan Jetmar. Zadeha už v sobotu policie...

Výběr článků

Načítám