Hlavní obsah

Ústavní soud je na hranici paralýzy, zoufale mu chybějí soudci

Ústavní soud (ÚS) se v posledních týdnech potýká s nedostatkem soudců. Kvůli tomu a kvůli narůstajícímu počtu stížností se prodlužuje rozhodování ÚS a počet nevyřešených spisů dosáhl historického maxima.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudci ústavního soudu v čele s předsedou Pavlem Rychetským.

Článek

Zatímco v minulých letech obvykle soud rozhodoval o stížnostech a návrzích v průměru asi pět měsíců, nyní obvyklá délka řízení dosahuje téměř osmi měsíců. Na rozhodnutí teď čeká 2100 stížností, víc než kdykoliv v minulosti. Na jednoho stávajícího soudce připadá 175 nevyřešených kauz, uvedl generální sekretář soudu Tomáš Langášek.

Hrozí paralýza soudu

V pondělí odchází z Ústavního soudu soudce Jiří Mucha. Od úterka tak zbude jen 12 soudců místo obvyklých 15. Už loni skončili Eliška Wagnerová a František Duchoň. Do konce letošního roku skončí dalších sedm soudců. Přitom pokud počet členů klesne pod 12, přestane ÚS přezkoumávat zákony a vyhlášky. Proto je soud podle Langáška "na samé hranici paralýzy".

"Absence tří soudců se na činnosti Ústavního soudu již projevuje velmi negativně, byť soud zatím v rámci možností plně funguje. Příliv nových ústavních stížností neustává, naopak oproti minulým letům stále dramaticky roste," uvedl generální sekretář. Zatímco do roku 2010 soud obvykle dostával asi 3500 podání ročně, v následujícím roce jich byly asi 4000 a loni téměř 5000.

"Již nyní hrozí značné průtahy v řízení před ÚS na úkor účastníků řízení, v případě odchodu dalšího soudce pak paralýza činnosti Ústavního soudu," doplnil Langášek. Přitom i v řízení před ÚS mají účastníci právo na rozhodnutí v přiměřené době. Neodůvodněné průtahy proto mohou vést k tomu, že bude stát lidem vyplácet finanční kompenzace.

Nečinný Klaus

Prezident Václav Klaus sice za Wagnerovou loni neúspěšně navrhl senátorům Jana Sváčka a Zdeňka Koudelku, ale neuspěl. S další nominací nepřišel a podle Langáška je zjevně nečinný.

Výběr ústavních soudců je úkolem prezidenta, o jehož návrzích pak hlasuje horní komora parlamentu. Předseda soudu Pavel Rychetský se obrátil dopisem na budoucího prezidenta Miloše Zemana. Pozval ho k návštěvě soudu a požádal, aby řešení kritické situace ústavního soudnictví věnoval mimořádnou pozornost bezprostředně poté, co se ujme výkonu prezidentské funkce. Zeman v médiích opakovaně uvedl, že výběr soudců bude s Rychetským konzultovat. Rychetský sám by přijal nominaci na další období, ovšem avizoval, že ve funkci případně setrvá jen do konce roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám