Hlavní obsah

Ústav registruje už 322 případů podezřelých účinků vakcíny proti covidu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL) zatím eviduje 322 případů podezření na nežádoucí účinky očkování proti covidu-19. Doposud bylo vykázáno přes 310 000 očkování.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Očkovací centrum v Le Cannet na jihu Francie

Článek

Data o nežádoucích účincích vycházejí z úterních čísel a oproti minulému týdnu jich přibylo 124.

„U obou zatím registrovaných vakcín proti covidu-19 patří mezi nejčastěji pozorované nežádoucí účinky bolest a zduření v místě vpichu, únava, bolest hlavy, horečka a zimnice, bolest svalů a kloubů,” popsal ústav.

U vakcíny společnosti Moderna je vedle toho mezi nejčastějšími nežádoucími účinky uváděna také nevolnost, zvracení, zarudnutí v místě vpichu, zduření a bolest podpažních uzlin.

Zvěsti o úmrtích seniorů po očkování řeší policie jako poplašnou zprávu

Krimi

„Tyto reakce se objevují s frekvencí velmi častou, tzn. u více než jednoho pacienta z 10 očkovaných. Jde o reakce, které patří mezi očekávané reakce prakticky všech vakcín,” zdůraznil SÚKL.

SÚKL uvádí počty nežádoucích účinků souhrnně. „Počty hlášení na konkrétní vakcínu závisí na více faktorech. Patří mezi ně především spotřeby konkrétní vakcíny, ale také zvyklosti osoby, která nežádoucí účinek hlásí,” zdůvodnil souhrnná data s tím, že někteří oznamovatelé jsou „velmi pečliví”, jiní méně.

Další země EU nedoporučují vakcínu AstraZeneca pro seniory

Evropa

„Pro porovnání počtů hlášení na vakcíny proti covidu-19 s jinými typy vakcín, které jsou již delší dobu na trhu, je třeba mít na paměti, že u všech léčivých přípravků, které jsou na trhu nově, je v prvních letech pozorován vyšší počet hlášení nežádoucích účinků. Lékaři bývají při používání nových přípravků ostražitější,” připomněl ústav.

Jelikož nelze vyloučit ani závažnější alergické reakce, nabádá SÚKL pacienty, aby 15, lépe 30 minut po očkování zůstali například v čekárně.

„Vzhledem k tomu, že hypersenzitivní reakce u vakcín proti covidu-19 byly hlášeny až po udělení registrace, není zatím možné přesně stanovit jejich frekvenci, hlášeny byly dosud jen velmi vzácně,” uzavřel ústav.

Reklama

Výběr článků

Načítám