Hlavní obsah

Úspěch primátora Svobody je jedinou šancí pro pražskou ODS, řekl premiér

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas se vyjádřil ke koalicím ČSSD a ODS na radnicích. Vadí mu ta brněnská, v Praze si pochvaluje alespoň zisk primátora, i když by dal přednost spolupráci s pravicí. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo. Celý si jej lze přečíst v sobotním vydání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Ustavující zasedání pražského zastupitelstva, kde rovněž vládnou ODS a ČSSD, doprovázely silné protesty, bylo to v rámci demokracie?

Musím zdůraznit, že můj názor, že by Praze více slušela pravicová koalice, trvá. Zadruhé jsem přesvědčen, že pan primátor Svoboda je slušný, poctivý a schopný člověk a že by měl dostat šanci. Zatřetí naprosto rozumím tomu, že někdo chce vyjádřit svůj občanský nesouhlas s tím, co dělají politici na komunální, krajské nebo celostátní úrovni. Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi, máme právo na protest. Za čtvrté i tento protest by měl být vedený důstojným a kultivovaným způsobem.

Křičet na pana docenta Svobodu, který nic neukradl, že je lump, to považuji za prudký úpadek politické kultury.
Petr Nečas

Pokud nám chce TOP 09 sdělit, že toto jsou její typičtí voliči s tímto chováním, no tak potěš nás pánbů. Křičet na pana docenta Svobodu, který nic neprovedl, nic neukradl, má dobrou pověst jako lékař, jako člověk, jako odborník, že je prase, že je zloděj, že je lump, jenom proto, že nějak dopadlo politické jednání, které mně se nelíbí, to považuji za prudký úpadek politické kultury.

Svoboda slíbil, že změní špatnou pověst pražského magistrátu. Proti tomu stojí argument, že vliv mnohaletých politiků ODS zůstává. Má podle vás vůbec šanci?

Úspěch pana primátora Svobody je jedinou šancí pro pražskou ODS. Věřím, že pro to udělá všechno, jakkoli znovu opakuji, nesouhlasím s tím vyústěním jednání. Nepochybuji o tom, že on má nejlepší vůli ty změny udělat. Ale musí je na magistrátu provést.

Budete jako předseda na vývoj v Praze dohlížet?

Každý politik ODS, který vystupuje proti korupci, za větší transparentnost, za větší úspornost a za slušnost v politice, se může spolehnout na moji stoprocentní podporu.

Co si myslíte o koalici v Brně, kde ODS bude ovládat radu společně s ČSSD?

Já jsem řekl docela zřetelně, že to považuji za politickou chybu a dokonce za selhání brněnských politických elit v ODS – za situace, kdy ODS mohla mít primátora, darovat tuto pozici na stříbrném tácku místopředsedovi ČSSD.

Jak si to zvolené řešení vysvětlujete?

Nedokáži si to vysvětlit ničím a mám silný pocit, že to nedokáží vysvětlit ani špičky brněnské ODS.

Přepokládám, že jste o tom mluvili v různých stranických orgánech, takže představitelé brněnské ODS vám nedokázali uspokojivě odpovědět?

Myslím, že nejenom mně. Já neznám představitele ODS, který by řekl, že tomu rozumí a že to chápe. Darovat primátora ve druhém největším městě České republiky... těžko hledám slova.

Pavel Blažek je coby šéf brněnské ODS zcela jistě zdejší politická elita, ale jeho odvolání z dozorčí rady Lesů ČR s koalicí nesouvisí?

Ne.

Jak se obecně díváte na koalice s ČSSD na radnicích? Podle mnohých je to jiný „žánr“ než velká politika.

Problém je složitější, není černo-bílý. Reagovali jsme na trošku nepravdivou mediální vlnu, která najednou začala říkat, jak strašně vznikají koaliční spolupráce ODS a ČSSD. Ukazuje se, že je to naprosto stejné jako v minulých volebních obdobích, že se to liší s výchylkou pár procent a že to je dokonce výrazně nižší než třeba v roce 2002.

Odborářští předáci přišli s tím, že nesmějí být vůbec žádné změny a nesmí být žádné snížení objemu platů ve veřejném sektoru.
Petr Nečas

Něco jiného jsou malá města a velká. A opět se musí rozlišovat. V Praze a v Brně bylo možné jiné, pravicové, řešení. Pravda je, že v Praze se alespoň získal primátor, o to víc vyniká nepochopitelnost brněnského kroku. Třeba v Plzni nic jiného nezbývalo. Zrovna tak v Ostravě. Zdůrazňuji, že i TOP 09 v polovině svých radničních koalicí je ve spolupráci s ČSSD a dokonce ze 14 krajských měst v pěti TOP 09 vytváří koalice bez ODS. Takže je nepravdivé tvrzení, že poškozujeme TOP 09.

Musím konstatovat, že se na kolegy Schwarzenberga a Kalouska nezlobím, protože jejich strana zcela zjevně nemá standardně fungující mechanismy včetně aparátu, a tudíž tato elementární data nemají k dispozici. Kdyby tato čísla měli, tak by přece veřejně nelhali, a já je nechci podezírat z toho, že jsou lháři.

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John vyzval policejního prezidenta Oldřicha Martinů k rezignaci, což vás překvapilo. Jak to bylo?

Vzhledem k tomu, že jsem ten samý den strávil více než hodinu na jednání Bezpečnostní rady státu asi padesát centimetrů vzdálen od pana Johna, tak nevím, jestli on vůbec ještě třeba v těch deset hodin dopoledne tušil, co udělá ve dvě hodiny odpoledne. Když jsme se loučili, zapředl jsem rozhovor, že s ním budu chtít mluvit mezi čtyřma očima o situaci v policii, a ani tahleta jakoby nahrávka ho nevedla k tomu, aby řekl, že vyzve policejního prezidenta k rezignaci.

Tím naznačujete, že mu to někdo „našeptal“?

Já vůbec nic nenaznačuji. Jenom mluvím o situaci z čistě lidského hlediska. Jednáte o bezpečnostní problematice, jednáte o ní hodinu, sedíte vedle sebe na vedlejších židlích, pak ještě vy zapředete debatu na téma policie a ani jedno neslouží jakoby spouštěč toho, aby vyjádřil třeba nespokojenost s policejním prezídiem. Poslední vyjádření na adresu policejního prezidenta z úst pana ministra Johna byla kladná, že pracuje dobře. Potom si logicky sám sobě kladete otázku, zda v tu chvíli už věděl pan ministr John, že ve dvě hodiny odpoledne ho bude vyzývat k rezignaci.

Osmého prosince proběhne stávka státních a veřejných zaměstnanců. Proč jste se nedokázali dohodnout?

Jsem přesvědčen, že tomu zabránit šlo, kdyby byla trochu dobrá vůle od odborářských předáků. My jsme nabízeli dostatečné množství kompromisních návrhů. Například garanci toho, že se na objem platů ve veřejném sektoru nebude sahat. Nabízeli jsme jasně, že vládní nařízení upraví tabulky tak, že budou odpovídat letošnímu roku, to znamená, že se nebude měnit ani počet tarifů, ani počet stupňů a tak dále.

Schválně jsem si udělal rekapitulaci, kolikrát jsem se s odborářskými předáky setkal. Já osobně minimálně pětkrát. Když spočítám celkově vládní představitele, tak to jsou desítky hodin, které jsme strávili jednáním. No a odborářští předáci přišli s tím, že nesmějí být vůbec žádné změny a nesmí být žádné snížení objemu platů ve veřejném sektoru. Čili absolutně nic. No tak to potom samozřejmě se musíme tázat, zda celou tu dobu hráli hru na jednání, zda měli ochotu se domluvit. Z naší strany jsme udělali všechno.

Reklama

Výběr článků

Načítám