Hlavní obsah

ÚS zrušil odstavec, podle nějž Klaus odvolal Brožovou

– BRNO
Právo, Novinky, ČTK, Petr Knötig

Ústavní soud (ÚS) zrušil odstavec z ustanovení zákona o soudech a soudcích, který použil prezident Václav Klaus při odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Ivy Brožové. Vyhověl tak stížnosti Brožové, podle které zákon umožňoval zásah moci výkonné do moci soudní. Oprávněnosti samotného odvolání se ÚS teprve bude zabývat.

Článek

Podle rozhodnutí Pléna Ústavního soudu nemá prezident právo bez kárného řízení odvolávat z funkce žádného ze soudců a ani předsedu či místopředsedu jakéhokoliv soudu, a to ani přes to, že je jmenuje do funkce.

"Přestože prezident ČR jmenuje soudce do funkce a jmenuje i předsedu Nejvyššího soudu, nemá je právo odvolávat. Tady neplatí princip 'kdo jmenuje, odvolává'," uvedla soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká.

ÚS: předseda soudu patří k moci soudní, nikoliv výkonné

Sporné ustanovení zákona umožňovalo odvolat z funkce předsedu nebo místopředsedu některého soudu, jestliže "závažným způsobem nebo opakovaně porušuje zákonem stanovené povinnosti při výkonu státní správy soudů". Zákon umožňoval odvolat předsedu nebo místopředsedu tomu, kdo je do funkce jmenoval.

Prezident i vláda tuto odvolatelnost předsedů a místopředsedů soudů obhajovali s tím, že tyto funkce náleží k moci výkonné, nikoliv soudní. Podle ÚS je to nesmysl.

"Přestože je někdo jmenovaný na funkci předsedy soudu, je současně i soudcem a jeho funkci nelze oddělit. Je tedy nepřípustné, aby orgán moci výkonné zasahoval do moci soudní," řekla Lastovecká.

Zrušení části zákona je platné dnem vyhlášení ve sbírce nálezů ÚS a nenechává žádný časový prostor k nápravě. Podle soudu pasáž hrubě narušuje nezávislost soudců a umožňuje zásah výkonné moci do moci soudní.

Úterní rozhodnutí Pléna ÚS ještě nezaručuje Brožové úspěch v další její stížnosti či žalobách, ani to, zda zůstane ve funkci předsedkyně NS.

Odvolání Brožové navrhl ministr Němec

Klaus Brožovou z čela NS odvolal začátkem února na návrh ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU). Podle Němce soud pod vedením Brožové neplnil své hlavní úkoly, kterými jsou sjednocení judikatury, zajištění předvídatelnosti soudních rozhodnutí a posílení role NS. [celá zpráva]

Brožová ale rozhodnutí označila za nezákonné a protiústavní. U Ústavního soudu napadla zákon, na základě něhož byla odvolána. Vadilo jí, že zákon umožňoval prezidentovi odvolat předsedu soudu, což podle ní narušovalo princip dělby moci.

Brožová je po nehodě, u soudu nebyla

V posledních týdnech se Brožová zotavuje ze zranění, které utrpěla v polovině května při autonehodě. Srazil ji třiaosmdesátiletý řidič. V nemocnici v Brně-Bohunicích strávila s těžkým otřesem mozku pět týdnů. [celá zpráva]

Její manžel Jaroslav Brož, který je významným advokátem, nechtěl rozhodnutí ÚS nijak komentovat s tím, že v řešení je ještě řada dalších žalob a stížností a není na místě se k tomu vyjadřovat.

Reklama

Související články

Brožová podala žalobu na prezidenta

Odvolaná předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová podala na rozhodnutí prezidenta republiky v pátek žalobu. "V pátek jsem ji podala k Městskému soudu...

Výběr článků

Načítám