Hlavní obsah

ÚS: Státním úředníkům nelze zakázat vstup do obce

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Žádná obec v ČR nesmí vydávat obecně závazné vyhlášky, které nemají oporu v zákoně, i kdyby šlo o ochranu zájmů obce a jejích občanů. Tento nález vydal ve čtvrtek Ústavní soud v Brně (ÚS), který při jednání pléna zrušil vyhlášku obce Jindřichovice pod Smrkem na Liberecku, která pod pokutou 10 tisíc a posléze 30 tisíc korun zakazovala vstup do obce úředníkům státních orgánů a institucí, kteří nebyli předem ohlášení.

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

"Je sice pravda, že přemíra aktivity některých státních úředníků neúměrně zatěžuje fyzické či právnické osoby, ale takovýto postup je protiústavní. Obce mohou vydávat vyhlášky v mezích své působnosti. Práva obecních zastupitelstev nejsou bezbřehá a nesmí na svém území omezovat činnost státní správy. K tomu si musí obce najít jiný způsob než vyhlášku," uvedl předseda ÚS Pavel Rychetský.

Podle soudců ÚS mohou obce vydávat vyhlášky, které slouží k zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku, pro zajišťování pořádání sportovních a kulturních akcí v obci, udržování čistoty a veřejné zeleně a nebo záležitosti určené zvláštními zákony.

Jako přestupek pak mohou obce řešit jen takové věci, které jsou určeny zákony a ne sankcionovat vstup státních úředníků do katastru obce.

Hodina se starostou za 1200 Kč

S bojem proti státním úředníkům začalo zastupitelstvo obce Jindřichovice pod Smrkem v roce 2003, kdy vydalo dvě vyhlášky zakazující vstup do obce všem státním úředníkům, kteří nebyli předem dohodnutí na schůzce. Po zásahu krajského úřadu a ministerstva vnitra pak obě vyhlášky zastupitelstvo zrušilo vyhláškou z března 2004, která však byla velmi podobná.

Podle vyhlášky vymezila obecní rada pokutu nejprve 10 tisíc a později ji zvýšila na 30 tisíc korun za to, když si státní úředník bude vynucovat jednání se členy radnice. Navíc vyhláška vymezila poplatek za ztrátu času starosty, místostarosty, tajemníka či pracovníka obce, který se bude muset místo svých povinností věnovat úředníkům. Tato částka se pohybovala až do 1200 korun za hodinu starosty.

"Vyhlášku jsme přijali proto, že úředníci nad rámec svých povinností neúměrně zatěžovali obecní radu a orgány samosprávy, které se tak nemohly věnovat svým povinnostem. I když ÚS vyhlášku zrušil, tak nám dal za pravdu, že přebujelý státní aparát někdy pracuje nad rámec povinností a zatěžuje obce. Samozřejmě rozhodnutí ÚS budeme respektovat," řekl starosta Jindřichovic Petr Pávek (nestraník).

Soudci ÚS v závěru svého rozhodnutí uvedli, že obce by měly k ochraně před nadmíru aktivními státními úředníky zvolit jiný způsob ochrany, který má oporu v zákoně a nevydávat vyhlášku, která pohyb úředníků zakazuje. "Chce-li obec projevit svou politickou vůli, může tak případně učinit jinými adekvátními prostředky, nikoliv však vyhláškou," dodal Rychetský.

Reklama

Výběr článků

Načítám