Hlavní obsah

ÚS se zastal notářky, která policii nevydala závěť své klientky

– Brno
Právo, pko

Ústavní soud (ÚS) se v úterý zastal notářky, která přes výzvu policie odmítla vydat vyhotovenou závěť své klientky s tím, že než dokument vydá, obrátí se o radu na Notářskou komoru a Nejvyšší soud, aby rozhodly, zda je takový postup legální. Za to dostala pokutu pět tisíc korun, kterou jí následně potvrdily soudy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Policie chtěla po notářce závěť, protože vyšetřovala případ možného podvodu. Ručně psaná závěť nesvéprávné ženy prý mohla být plagiátem zhotoveným v boji o majetek v celkové hodnotě téměř deset miliónů korun. Když notářka odmítla dokument vydat, státní zástupce požádal o souhlas s vydáním listiny soud, který žádosti vyhověl. Notářka však ani poté závěť nevydala.

„K prolomení ochrany soukromí, včetně dovoleného zásahu do povinnosti mlčenlivosti, může ze strany veřejné moci dojít jen zcela výjimečně, a jen je-li to nezbytné, a účelu sledovaného veřejným zájmem nelze dosáhnout jinak. Při nedodržení některé podmínky jde o zásah protiústavní,“ konstatovala mluvčí ÚS Miroslava Sedláčková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle verdiktu soud rozhodnutí o vydání závěti odůvodnil velmi ledabyle. „Zcela chybí uvedení skutečností a úvah, které soud k vyslovení souhlasu s vydáním závěti zůstavitelky orgánům činným v trestním řízení vedly. Za této situace tedy ÚS nemohl než dospět k závěru, že Okresním soudem v Hradci Králové nebylo ani elementárně garantováno respektování práva zůstavitelky na ochranu soukromí, a pokud stěžovatelka nevyhověla výzvě policejního orgánu k vydání kopie závěti zůstavitelky, vlastně tímto způsobem zajistila ochranu soukromí namísto orgánu veřejné moci,“ dodala Sedláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám