Hlavní obsah

ÚS: Média by neměla odsuzovat obžalované ještě před rozsudkem

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Média v dnešní době běžně podávají informace zjednodušeně, ostatně bez novinářské zkratky by byly texty i reportáže neúnosně dlouhé. Ovšem přílišné zjednodušení informací není v pořádku, zvláště pokud se jedná o presumpci neviny. Konstatoval to ve středu Ústavní soud (ÚS) s tím, že média by neměla vynášet v rámci novinářské zkratky rozsudky viny nad obžalovanými.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Budova Ústavního soudu v Brně

Článek

„Ve dnešní době je každý z nás aktivním nebo pasivním příjemcem velkého rozsahu informací, které se velmi rychle šíří a které nejsme schopni pro nedostatek času často stejně rychle zpracovat a vyhodnotit,“ uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

„S tím ovšem souvisí velká moc, kterou mají média, když zveřejněním určité informace, zvláště jde-li o trestný čin. Byť se posléze ukáže jako nepravdivá, mohou v poměrně krátké době kohokoli vystavit mediálnímu tlaku či mediálnímu odsouzení, jemuž tato osoba, není-li v tomto směru sama mediálně zdatná, může jen stěží čelit. Následky pro její další osobní i společenský život přitom mohou být fatální,“ dodala.

Nárok na omluvu

Soud se problematikou zabýval na základě textu v MF Dnes, kde byl obžalovaný označen za „kuplíře“, přestože soud nad ním ještě žádný rozsudek nevynesl.

Přestože z kontextu textu bylo zřejmé, že soud případ stále projednává, rozhodla justice, že postižený má nárok na omluvu. Vydavatel deníku se s tím nechtěl smířit a podal ústavní stížnost, tu však ÚS zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám