Hlavní obsah

US-DEU zůstává ve vládě

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mimořádný republikový výbor Unie svobody-DEU v neděli večer rozhodl, že nejmenší koaliční strana zůstane ve vládě. Delegáti rovněž strvdili mandát vedení strany, a to do mimořádného republikového shromáždění. To unionisté plánují po červnových volbách do europarlamentu.

Foto: archiv Agentury Velryba

Populární MozART Group vystoupili ve Zlíně už před 2 lety.

Článek

Šéf strany Petr Mareš uvedl, že se US-DEU bude snažit nadále prosazovat svůj volební program v rámci koalice. Jednání se nezúčastnili poslanci Tomáš Vrbík a Marian Bielesz, i když byli pozváni. Jednání republikového sněmu byla naproti tomu přítomna bývalá poslankyně za US-DEU Hana Marvanová, kterou ve Sněmovně nahradil právě Vrbík.

"Hlavní otázka, od které by se věci - více či méně - odvíjely, je potvrzení či nepotvrzení vedení strany. Republikový výbor nemá mandát odvolat předsednictvo, ale jeho názor, myslím, by byl rozhodující," řekl odpoledne Právu první místopředseda US-DEU Jan Hadrava s tím, že "odpověď na tuto otázku je asi zásadní pro další budoucnost US i pro pokračování vlády".

Hadrava rebelující poslance nešetřil

Hadrava připomněl, že dva bývalí unionisté slíbili, že nebudou hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě, ale mají problém s řadou vládních zákonů. "Vláda stojí na podpoře zákonů," zdůraznil Hadrava. "Takže jestliže je tomu tak, (že klub US nebude k vládě loajální), tak bychom se museli přiznat k tomu, že nemáme tu schopnost (udržet vládu). To je jasné, ale oni tu odpověď nedali," poznamenal Hadrava.

Hadrava se do rebelujících poslanců ostře pustil: "Nikdy jsem neslyšel Vrbíka na sněmu říct: Mareš s Hadravou mají blbý směr, vyměníme je a já to povedu tam a tam, to nikdy neřekl," podotkl místopředseda US. Pohřbívat Unii zezadu je podle něj "velice nemorální a nečestné". Nyní se podle něj Unie boří přičiněním dvou poslanců a není možné, aby na republikovém výboru nebyli.

Reklama

Související články

Poslanec Tomáš Vrbík vystoupil z US-DEU

Poslanec Tomáš Vrbík (US-DEU) vystoupil z Unie Svobody. Z poslaneckého klubu US-DEU ale neodchází. Vládní koalice se tak zatím nemusí obávat toho,...

US-DEU se rozpadá, odešel další poslanec

Po Tomáši Vrbíkovi opustil v pátek Unii svobody-DEU další poslanec, Marian Bielesz. Zákonodárce zvolený v Moravskoslezském kraji rovněž zůstává v poslaneckém...

Výběr článků

Načítám