Hlavní obsah

Úřady zahltily fronty lidí, kteří nechali výměnu řidičáku na poslední chvíli

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výměna části řidičských průkazů jde do finále a před úřady v některých městech se začínají tvořit dlouhé fronty. Jenom v Praze zbývalo v minulých dnech do konce roku vyměnit na 70 tisíc řidičáků. V celé České republice se minulý týden jednalo ještě o více než 440 000 průkazů.

Článek

Řidiči si teď musí měnit průkazy vydané od počátku roku 1994 do konce roku 2000. Platnost těchto průkazů končí 31. prosince 2010.

Například před pražským magistrátem se ve středu ráno utvořila mnoho desítek metrů dlouhá fronta. Lidé na místě čekali i od šesti hodin, aby na ně brzy přišla řada. Na úřad přitom musí dvakrát. Nejprve o průkaz požádat a poté si ho vyzvednout.

Podle informací ministerstva dopravy představují nevyměněné průkazy zhruba 6,9 procenta všech řidičáků. Za poslední týden se podařilo vyřídit výměnu téměř 25 000 průkazů. Některé radnice přistoupily před koncem roku k rozšíření úředních hodin. Například v Mostě, kde si průkaz zatím nevyměnilo 2500 řidičů, bude mít příslušný úřad otevřeno i v sobotu 11.12.

Resort dopravy zároveň uvedl, že více než třetina všech dosud nevyměněných průkazů patří řidičům mezi 30 a 40 let věku.

V ČR nyní platí čtyři druhy průkazů. Dva typy musí být vyměněny do konce roku. Následně budou ke konci roku 2013 vyměněny i průkazy, které byly vydány od roku 2001 do konce dubna 2004. Ty vlastní více než 1,2 miliónu řidičů. Jeden typ průkazu by měl v ČR být v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám