Hlavní obsah

Úřady se chystají zpětně vymáhat milionové dotace pro Agrofert

Ministerstva zatím neupřesnila, které dotace budou v souvislosti s ukončeným auditním řízením Evropské komise týkajícím se střetu zájmů Andreje Babiše požadovat nazpět od firem, jež jsou s expremiérem a šéfem ANO spojeny. O jejich vymáhání mluvil ve čtvrtek vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (piráti).

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Projekty jsou v procesu správního řízení, do doby uzavření řízení nelze jednotlivé případy podrobněji komentovat z důvodu možného ovlivnění procesu,“ řekl v pátek Právu David Hluštík z tiskového odboru ministerstva.

Ministerstvo průmyslu nicméně už před časem zahájilo řízení o odebrání 100 milionů korun Pekárně Zelená louka z koncernu Agrofert v Babišových svěřenských fondech, které jí byly poskytnuty na inovativní linku na toastový chleba. Podle Komise však linka nebyla dostatečně inovativní.

Lovochemie i Fatra

U ministerstva zemědělství se v souvislosti se střetem zájmů prošetřuje jeden projekt. „Prováděcí rozhodnutí Evropské komise vylučuje z financování jednu platbu ve výši 30 606,96 eura, což je zhruba 766 000 korun. Státní zemědělský intervenční fond bude v rámci standardního správního řízení požadovat vrácení vyplacené částky,“ sdělil včera mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Brusel uzavřel řízení s ČR o střetu zájmů. Ostuda končí, oznámil Bartoš

Domácí

Podrobnosti nepřidal, ale podle souvisejících dokumentů šlo o dotaci z Programu rozvoje venkova z roku 2019.

V dopise, který Česku poslaly orgány EU v souvislosti s ukončením auditu, je zmiňováno sedm dotací z OP podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, v nichž byla ČR požádána o zrušení veřejného příspěvku z důvodu porušení pravidel nebo individuální chyby.

Vedle zmíněné pekárny se jedná o dotace pro další firmy v Babišových fondech: Lovochemii, Cereu a Fatru. Dotace u nich celkem činí 162 milionů.

Kromě toho české orgány prověřovaly dalších 12 dotací nezahrnutých do auditu Komise. Vedle Fatry se týkaly i projektů Penamu, Kosteleckých uzenin či Primagry. Pochybení bylo u šesti z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám