Hlavní obsah

Úřady chtějí dostat z Německa unesenou holčičku, ale nemají peníze

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva a půl roku marně usilují čeští úředníci o vydání devítileté Jeniffer, kterou její matka Soňa Imrichová unesla na podzim 2006 z dětského domova v Tachově ke svému příteli do Německa. Teď jim v boji o návrat dítěte svitla naděje, budou ale muset zaplatit statisíce, které nemají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pracovníci z německé sociálky dceru nespolehlivé matce odebrali, protože místo výchovy se oddávala bujarým pitkám. Jeniffer dostali do dočasné péče pěstouni, kde zůstane až do rozhodnutí o tom, jestli se vrátí zpět do Česka.

Vydávací řízení je ale pro českou stranu další z řady obtížně překonatelných překážek. Musí totiž zaplatit vysoké správní poplatky a další peníze za právní zastoupení. Celková suma se tak může vyšplhat ke stovkám tisíc korun, které zatím úředníci nemají. Navíc úspěch není vůbec jistý.  

Může se stát, že si Německo Jeniffer nechá

"Jen  první stání nás bude stát v přepočtu pětačtyřicet tisíc korun. Pokud si k tomu najmeme právníka akreditovaného na mezinárodní právo, suma dál naroste. A za každé další jednání budeme muset platit nové správní poplatky. To se můžeme dostat někam k řádu stovek tisíc korun. A nikde není psáno, že vyhrajeme,“ řekla Právu kurátorka pro mládež Hana Trefilová, která má případ unesené Jeniffer na starosti.

V takových případech se podle Trefilové totiž hledí především na blaho dítěte. "Spokojenost dítěte je nadřazena všem dosavadním úředním rozhodnutím či soudním rozsudkům. Protože platí, že pěstounská péče má přednost před ústavní, může se klidně může stát, že Jeniffer zůstane natrvalo u pěstounů v Německu a my s tím nehneme,“ pokračovala Trefilová.

České úřady možná boj vzdají

Proto také sociální pracovníci zvažují, zda vůbec má smysl vydávací řízení iniciovat.

"Měli jsme problém sehnat peníze na zaplacení alespoň základního správního poplatku. Dětský domov, kterému bylo dítě svěřeno a který je oficiálním žadatelem o jeho navrácení, tak vysoké finanční prostředky v rozpočtu nemá. Nakonec nám je přislíbil krajský úřad. Přemýšlíme ale o tom, zda je vůbec účelné vyhazovat statisíce, když není jasné, jak řízení dopadne,“ pokračovala Trefilová.

Čeští úředníci proto u svých německých protějšků začali sondovat, zda jsou ochotni dítě vydat. "Pokud ano, tak vydávací řízení vyvoláme. Když ne, tak celou věc ještě zvážíme. Musíme si pořádně rozmyslet, co je v tuto chvíli pro dívenku lepší. V Čechách už má přetrhané vazby a na tamní prostředí je už plně adaptovaná. Každopádně bychom rádi tento případ už nějak uzavřeli,“ dodala Trefilová.  

Z alkohličky náhle vzornou matkou

Soňa Imrichová, která do ústavu musela odložit postupně pět svých dětí, unesla nejmladší dceru Jeniffer v říjnu 2006. Odjela s ní k příteli do německého Rehau.

"Chodila za dětmi na návštěvu opilá. Někdy byla v takovém stavu, že jsme jí je nemohli půjčit ani na vycházku,“ charakterizoval ženu krátce po únosu  ředitel dětského domova Zdeněk Gaudek.

Stejný úředník ale o rok později o ženě hovořil jako o vzorné matce. Všechny připravené podklady pro vydávací řízení strčil do šuplíku a soudu doručil návrh matky na zrušení rozhodnutí o ústavní výchově Jeniffer a vrácení dítěte zpět matce podpořil. Obrat o 180 stupňů Gaudek učinil poté, co osobně v doprovodu jedné své podřízené Soňu Imrichovou v Německu navštívil.

"Bydlí v bytě 1+1, docela pěkně zařízeném. Jeniffer si už na matku i na nové prostředí zvykla. Matce jsme proto nechali podepsat návrh na zrušení ústavní výchovy. Chystá svatbu s německým přítelem, aby mohli pobírat sociální dávky,“ vysvětlil tehdy Gaudek, co ho vedlo k tak zásadní změně názoru na matku.

Ze vzorné matky opět alkoholičkou

Jenže se šeredně zmýlil. Jeho slova o zázračném napravení matky si nechala prověřit v Německu soudkyně Hana Matějková, která o návrh na zrušení ústavní výchovy Jeniffer rozhoduje.

"Z výsledků šetření, které v Německu prováděli pracovníci organizace péče o dítě, vyplynulo, že matka ještě více propadla alkoholu a opilecké hádky s přítelem byly na denním pořádku. Dítě jí odebrali, když odjela s mužským doprovodem do kasina v Čechách,“ uvedla soudkyně.

Ta nyní návrh na zrušení ústavní výchovy pravděpodobně zamítne. "Protože matka dítěte je nezvěstná, ustanovila jsem jí opatrovníka, abych mohla rozhodnout,“ sdělila Hana Matějková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám