Hlavní obsah

Úplatky měli Pancová s Kottem přebírat v obchodním centru i v kanceláři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K předání miliónových úplatků, které od vítězů zakázek inkasovali komplici obviněného Davida Ratha Petr Kott a Kateřina Pancová, docházelo na řadě různých míst. Podle deníku Insider, který se odkazuje na policejní odposlechy, k předávce posloužilo například jedno pražské obchodní centrum nebo kancelář ve Slaném.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

David Rath přijíždí v policejním voze do věznice v Litoměřicích

Článek

Podle deníku Kott s Pancovou převzali opakovaně na několika místech celkem 22,8 miliónu korun. Například úplatek za zakázku v příbramské nemocnici měl Kott převzít od Martina Jireše ze společnosti Puro-Klima v obchodním centru na pražském Zličíně. Tentýž muž pak na Ratha čekal na náměstí Republiky v centru metropole. V březnu se Kott s Jirešem sešel zase na Zličíně. Pro peníze ale jezdil také do Slaného, kde si je přebíral v kanceláři Ivany Slačové, která zastupuje společnost Fisa s provozovnou ve Slaném. Jedna z předávek proběhla i v kanceláři ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, jedna v sídle společnosti Lucie Novanské v Revoluční ulici v Praze.

Firmě Martina Jireše se na Slovensku daří

Firma Martina Jireše dostává lukrativní zakázky na Slovensku. Například slovenské ministerstvo obrany nakupuje od firmy Puro-Klima zdravotnický materiál a techniku.

Slovenská pobočka společnosti sídlí v Piešťanech. „Proti firmě není vedeno žádné řízení. K celé záležitosti se proto nebudeme vyjadřovat,“ řekla deníku Sme zástupkyně společnosti Katarína Solmošiová. Podle českých vyšetřovatelů dodávala firma zařízení do nemocnic v Kladně a Příbrami přes zmanipulované tendry.

Slovenské ministerstvo obrany vybralo loni firmu Puro-Klima na dodávku zdravotnické výbavy ve výši 58,6 tisíce eur (téměř 1,5 miliónu Kč).

David Rath byl obviněn minulý týden z přijetí sedmimiliónového úplatku. V domě jeho kompliců Kateřiny Pancové a Petra Kotta v Rudné u Prahy pak policisté nalezli dalších 30 miliónů. Nemusí se však jednat o konečnou částku. Podle dřívějších zpráv médií si Rath mohl například šetřit na koupi chátrající středočeské nemocnice.

Rath zatím sedí ve vazební věznici v Litoměřicích. O jeho imunitě rozhodnou na počátku června poslanci při své řádné schůzi. Sněmovní výbor zatím v úterý vydal stanovisko, které doporučuje poslancům Ratha imunity zbavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám