Hlavní obsah

Ultrapravicoví skini pochodovali Svitavami

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy

Až dvě stovky pravicových radikálů v sobotu odpoledne s transparenty, megafony a vlajkami pochodovaly poklidnými Svitavami. Jako každý rok demonstrovali proti uvěznění svého kamaráda Vlastimila Pechance, který byl na 17 let odsouzen za vraždu mladého Roma Oty Absolona. Ten zemřel 21. července 2001, týž den byl zadržen a obviněn Pechanec, známý ve Svitavách svými radikálními nacionalistickými a xenofobními postoji.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Pravicoví radikálové pochodovali za skandování hesel.

Článek

Ultrapravicoví skinheadi se nikdy nesmířili s tím, že vrchní soud v Praze uložil na jaře roku 2003 Pechancovi definitivní trest bez možnosti odvolání, a stále upozorňují na nesrovnalosti ve výpovědích svědků a na podle nich nekvalitní práci policie a státního zastupitelství. Proto také při pochodu městem skandovali: „Pechanec je nevinen!“. Průvod za mimořádné asistence policie procházel ulicemi, kde bydlí Romové, a demonstranti také z plna hrdla skandovali: „Cikáni do práce!“ nebo „Čechy Čechům“ a „Nic než národ!“

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Pochod skinů za Pechance

Na Mírovém náměstí byl přečten i obsáhlý dopis Pechance z karvinského vězení. Byl spíš politickým manifestem, používal při hodnocení českého státu takové obraty jak „židokracie, bolševicky sionismus“. Vyjádřil v něm i pochopení pro norského masového vraha Breivika.

Akce pravicových extrémistů proběhla bez konfliktů, místní lidé ji sledovali jen z oken nebo balkonů, na náměstí, které už v poledne policie vyklidila, asistovalo skinům asi jen deset místních.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

NA demonstraci byl přečten dopis Pechance z vězení

„Pořádek jsme tentokrát zajišťovali vlastními silami, na rozdíl od předchozích let jsme nepotřebovali ani vrtulník, ani jednotku na koních,“ řekla Právu na místě demonstrace mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. I tak bylo nakonec policistů skoro tolik, co demonstrantů. Asistoval pardubický antikonfliktní tým a kompletní pořádkové jednotky Pardubického a Jihomoravského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám