Hlavní obsah

Ulice v Česku hlídají tisíce kamer, nejvíc jich je v Praze

Na bezpečnost v ulicích měst v České republice dohlížejí tisíce bezpečnostních kamer. Ve městech se první z nich začaly objevovat od poloviny devadesátých let. Na mnoha místech se tak systém stále rozšiřuje. Kamery pomáhají snižovat především kriminalitu v ulicích, strážníci je využívají i při dopadení vandalů či zlodějů. Záběrů kamer běžně využívají při své práci i státní policisté.

Foto: Profimedia.cz

Náklady na kamerové systémy ve velkých městech dosahují miliónů korun.

Článek

Ve větších městech republiky jsou v ulicích umístěny desítky kamer, místy jejich počet přesahuje i stovku. Nejvíce je jich v Praze, kde je instalováno více než 2000 kamer.

Systémy mnohé radnice plánují i nadále rozšiřovat. Například hlavní město si nyní zadalo zpracování dvou koncepcí, které se budou zabývat dopravními nehodami a trestnou činností. "Jakmile dokumentaci dostaneme, vytipujeme také v souvislosti s finančními možnostmi místa, kam kamery nainstalujeme," řekl primátor Tomáš Hudeček. Předpokládá, že by se kamerový systém mohl rozšířit asi o deset až 15 nových kamer.

Miliónové investice 

I když jsou investice nákladné a radnice musí platit i za jejich samotný provoz a obnovu, města si jejich účinnost pochvalují.

S počtem kamer neskončila ani Plzeň, která systém buduje od roku 1997. Město aktuálně hlídá přes 80 kamer. Radnice nyní pracuje na třetí etapě za 16 miliónů Kč na území největšího centrálního městského obvodu, v plánu jsou ještě další dvě etapy. Po dokončení bude mít město kolem stovky kamer.

Systém postupně rozšiřuje také Olomouc, která první kamery uvedla do provozu už v roce 1997. Ve městě jsou nyní téměř tři desítky kamer, další by měla střežit například i nově rekonstruované Dolní náměstí. S investicí do bezpečnostních kamer v příštích letech počítá například i Opava. Zatím jich tam je deset, ale další čtyři přibudou. Nákupy dalších kamer chystá například i Uherské Hradiště nebo Zlín.

Osvědčily se i fotopasti

Kromě kamer střeží pořádek místy i fotopasti jako například v Plzni či v Karviné. Radnice je líčí na lidi, kteří vyvážejí odpadky na černé skládky. V Karviné jich mají šest, střídají se na různých místech. "Vyplatilo se nám to. V některých lokalitách, kde se dříve hromadily odpadky, už černé skládky nemáme. Několik lidí jsme takto i odhalili a pokutovali," uvedla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Kamery však do ulic nasazují i menší radnice. Příkladem jsou Koberovy na Jablonecku, které mají 1000 obyvatel a 12 bezpečnostních kamer. V porovnání stotisícový Liberec má kamer dvojnásobek. Kamery za zhruba milión korun si pořídila obec v minulých dvou letech. Podle tamního starosty Jindřicha Kvapila kamery pomohly snížit kriminalitu zhruba o polovinu a objasněnost stoupla na 60 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Zloděj nafty se chytil do fotopasti

O něco jednodušší to mají policisté z Plzně-venkova při pátrání po zloději, který se v sobotu vloupal do areálu společnosti Silnice Nepomuk. Chytil se do...

Výběr článků

Načítám