Hlavní obsah

Úhradová vyhláška pošle příští rok do zdravotnictví o deset miliard korun více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím úhradové vyhlášky pro příští rok přidá na zdravotní služby 10 miliard korun. Celkem by tak na péči mělo směřovat 239 miliard. Ve středu to oznámil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Článek

„Úhradová vyhláška na příští rok je prorůstová a zajišťuje priority, kterými jsou kompenzace zrušených regulačních poplatků, zvyšování platů a mezd o pět procent, a kvalitní a dostupnou péči,“ shrnul ministr. Podle něj dostanou zdravotnická zařízení dostatek peněz, aby mohla fungovat bez zbytečného stresu a existenčního ohrožení.

Úhradová vyhláška stanoví hodnoty bodu, jimiž jsou oceněny léčebné a preventivní výkony, určí výši úhrad zdravotnických služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění a vymezí regulační omezení pro rok 2015.

Požadavky zdravotníků by mohly růst neustále

Ministr poznamenal, že při přípravě vyhlášky vyšli co nejvíce vstříc požadavkům lékařů i nemocnic, s každým splněným požadavkem se ale objevil další. Pokud by je měl podle svých slov splnit, potřeboval by navýšení o 50 miliard korun.

Z desetimiliardového navýšení půjdou 4,2 miliardy na náhradu regulačních poplatků, navýšení úhrad za péči o 1,6 miliardy dostanou ambulance, 0,5 miliardy specializovaná centra a 3,8 miliardy lůžková péče. Devět miliard z navýšení je z vyššího výběru pojistného, zbývající miliarda jde z rezerv zdravotních pojišťoven.

Cílem úhradové vyhlášky je podpořit kvalitu a dostupnost péče, umožnit poskytovatelům růst příjmů odpovídající možnostem systému, pokračovat ve sjednocování způsobu úhrad ambulancím v nemocnicích a mimo nemocnice.

Rezervní fondy pojišťoven jsou plné

Ministr rovněž informoval, že zaměstnanecké zdravotní pojišťovny evidují ke konci roku čtyřmiliardový zůstatek a mají naplněny rezervní fondy. Všeobecná zdravotní pojišťovna má zhruba nulový zůstatek. Letos nenaplnila rezervní fond. V průběhu příštího roku splatí půlmiliardu z půjčky státu.

Více peněz mohou vydat zdravotní pojišťovny na péči proto, že stoupl výběr pojistného a další nárůst se očekává i v příštím roce. Pojišťovny také použijí na péči část peněz určených původně na vlastní provoz, konkrétně to má být 700 miliónů korun. O 600 miliónů by měly snížit rezervy a ty dát také na péči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám