Hlavní obsah

Údajně opilý lékař nutil cvičit pacienta až do kolapsu

• Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Loni v květnu přivezli 51letého muže do domažlické nemocnice s podezřením na infarkt. Bylo to v noci a službu konající lékař ho měl tehdy nutit dělat kliky a dřepy a běhat do schodů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravotnická záchranná služba

Článek

Pacientovi, který nakonec souhlasil jen se zvedáním stoličky, se při cvičení natolik přitížilo, že ho musela záchranná služba převézt do plzeňské nemocnice. Přivolaní policisté našli lékaře v pět ráno spícího na střeše špitálu. Nadýchal 1,6 promile alkoholu.

Kriminalisté nyní případ uzavřeli s tím, že lékař je podezřelý ze spáchání trestného činu. Státní zastupitelství v Domažlicích minulý týden Právu potvrdilo, že policisté zahájili stíhání dotyčného lékaře pro přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Slyšel jsem v sanitce, jak se zdravotníci baví o tom, že mě ten doktor málem zabil
pacient

Podle závěru vyšetřovatelů se měl během služby nacházet ve stavu, kdy nebyl schopen vykonávat péči o pacienty, a mohl tak ohrozit jejich život a zdraví. Hrozí mu za to rok vězení a zákaz činnosti.

„Když jsem přišel do ordinace, sestra mi hned natočila EKG a telefonem začala shánět lékaře,“ popisoval Právu muž první desítky minut v ordinaci. „Ten se asi po deseti minutách doslova připotácel a začal mluvit pro mě nesrozumitelným jazykem. Pak si vzal výsledky EKG, několikrát papír otočil v rukou a nakonec usoudil, že se musím dostat do zátěže,“ uvedl pacient. Své jméno si nepřál zveřejnit.

Zmar, rezignace, jede se na setrvačník. Odvykací kliniky v korona krizi praskají ve švech

Domácí

Podle jeho slov jej lékař nejprve nutil udělat 50 kliků. „Když jsem to striktně odmítl, tak požadoval 50 dřepů, nebo abych vyběhl všechny schody po nemocnici nahoru a dolů. To s ohledem na můj zdravotní stav nepřicházelo v úvahu. Měl jsem neustávající píchání a bolesti na prsou. Nakonec jsem souhlasil se zvedáním stoličky,“ líčil muž další průběh svérázného vyšetření.

Po pár cvicích se mu udělalo špatně a skončil v péči záchranné služby, která ho převezla do plzeňské fakultní nemocnice. „Slyšel jsem v sanitce, jak se zdravotníci baví o tom, že mě ten doktor málem zabil,“ dodal muž.

Posudkový lékař špatně určil datum invalidity, mladá žena dostala půl milionu

Domácí

Sám se obrátil na vedení domažlické nemocnice s požadavkem na vyplacení bolestného a kompenzace za psychickou újmu s tím, aby peníze šly z lékařova platu. Šéf nemocnice Petr Hubáček mu odpověděl, že žádný nárok na finanční zadostiučinění nemá.

„Celá záležitost je v šetření policie a nemocnice zatím nemá žádný závěr o tom, že byl sloužící lékař v té době pod vlivem alkoholu. Pokud došlo z jeho strany k nevhodnému chování, nemocnice se vám tímto omlouvá,“ stojí v dopise z loňského prosince, kdy policie ještě neměla ukončené vyšetřování.

„Nemocnice v tuto chvíli nemá k dispozici výsledky vyšetřování, z nichž by vyplývalo, že by lékař v péči o konkrétního pacienta pochybil, nebo po něm žádal nestandardní úkony nebo že by byl při péči o pacienta pod vlivem alkoholu. Očekáváme, že při takovém zjištění bychom byli účastníky řízení, což nejsme," reagoval v úterý mluvčí nemocnice Jiří Kokoška.

Policii volala lékařka záchranky

Policii tehdy zalarmovala lékařka ze záchranné služby, která pacienta na interní ambulanci přebírala k převozu do plzeňské nemocnice. Měla podezření, že je její kolega pod vlivem alkoholu.

Namol opilý popelář na Klatovsku skočil na projíždějící auto

Krimi

„Na základě tohoto oznámení přijela do nemocnice kolem druhé hodiny v noci policejní hlídka. Lékaře nemohla v nemocnici najít. Nakonec ho policisté objevili v pět ráno spícího na střeše nemocnice. Při dechové zkoušce mu naměřili 1,6 promile alkoholu,“ uvedl zdroj, který je do případu zasvěcen.

Lékař se přiznal, že vypil několik piv a tvrdý alkohol. Tvrdil, že se potřeboval uklidnit, protože se mu prý zdálo, že neudělal atestace. Na jeho pokoji pak policisté našli několik lahví s alkoholem.

Reklama

Výběr článků

Načítám