Hlavní obsah

Učitelé mají mít nový kariérní řád rozdělený na tři stupně, rozhodla vláda

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Pro pedagogy by měl platit nový kariérní řád, systém bude rozdělen do tří stupňů podle kompetencí učitele. Materiál z pera ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) na svém pondělním zasedání schválila vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Kabinet si od nového kariérního řádu, který nyní poputuje do Sněmovny, slibuje vyšší kvalitu školství. Základem má být třístupňový systém.

„Debata, že naši učitelé si kariérní řád zaslouží, se vede 25 let. Mají ho všechny země, které to myslí se vzděláváním vážně. Důvod je jednoduchý - zajistit, aby kvalitní učitelé měli možnost různých profesních drah, specializací a aby je nezlákaly jiné konkurenční nabídky a aby ti nejlepší zůstávali ve školách,“ konstatovala Valachová.

„Každý, ať se jedná o čerstvého absolventa školy vzdělávající učitele, nebo učitele přicházejícího z odborné praxe, zahájí adaptační období, které trvá dva roky, a je zařazen do prvního kariérního stupně,“ uvedlo ministerstvo školství.

Po dvou letech druhý stupeň

Do druhého kariérního stupně může učitel postoupit po dvou letech. Jeho kompetence bude hodnotit atestační komise, ve které bude například ředitel dané školy. Postup do druhého stupně znamená změnu v odměňování.

Všichni, kteří k září 2017 učí více než dva roky, budou automaticky zařazeni do druhého stupně a nebudou nijak přezkušováni, ujistila Valachová.

Po dalších pěti letech praxe může učitel přejít do třetího stupně. Resort školství počítá s tím, že by k platu učitelé dostávali třítisícový příplatek.

„Podotýkám, že se žádným způsobem nemění tarify, příplatky a odměny. Kariérní řád je něco navíc,” dodala Valachová.

Reklama

Výběr článků

Načítám