Hlavní obsah

Učila prvňáky u Charkova, teď je učí v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před pár týdny učila Tatiana Chmukhalo na prvním stupni poblíž ukrajinského Charkova, teď už má na starosti novou třídu ve více než 2000 kilometrů vzdáleném Boru u Tachova. Právě sem dvaatřicetiletá kantorka utekla se čtyřletou dcerou, matkou a dalšími příbuznými.

Foto: Právo

Ukrajinská učitelka Tatiana Chmukhalo s kolegyní v nové třídě

Článek

„Díky práci s dětmi se tady cítím jako doma,“ říká učitelka. V novém prostředí si rychle zvykla. Jak tvrdí, především díky laskavým lidem: „Během výuky dokážu alespoň na chvilku zapomenout na válku.“ Tatiana nastoupila na základní školu do Boru u Tachova zhruba před čtyřmi týdny. Pravou rukou jí je krajanka Natalia Kozáková, jež na západě Čech delší dobu žije, a pokud je třeba, tlumočí.

Spolu učí 28 ukrajinských žáků, dalších šest už je začleněných v klasických třídách. „V naší skupině nejsou stejně staré děti, pocházejí z různých míst. Předškoláky učíme hlavně abecedu. S těmi většími se věnujeme ukrajinštině, matice, hudebce i angličtině. S nejstaršími jedeme ještě geometrii, algebru a biologii. Někdy je to docela náročné,“ přiznává 32letá žena.

Umístit dítě do školky bude pro Ukrajince těžší než do ZŠ, vyplývá ze statistik

Válka na Ukrajině

Výuka začíná v 8 a trvá do 12:30 hodin. Základním pravidlem je, aby se žáci nenudili. „Aktivity hodně střídáme, jinak začnou okamžitě zlobit,“ doplňuje Tatiana, která s kolegyní na odpoledne připravuje hry nebo kulturní program.

Minulý týden třeba všichni zamířili do místního kostela. „Měli jsme prohlídku, paní nám zahrála na varhany a pak jsme se pomodlili za mír v naší zemi,“ nastiňuje. Podle reakcí se zdá, že děti jsou z nového kolektivu nadšené. „Škola i učitelé jsou tady lepší,“ myslí si desetiletý Mark. Toho hned přeruší stejně stará Darina: „Hezky nás tady přijali. Moc za to děkuju.“

Ukončete válku, apeluje svojí emotivní klavírní skladbou zázračné dítě

Koktejl

„Češi jsou ochotní“

Vděčnost neskrývá ani Tatiana. „Češi jsou ochotní a velmi nám pomáhají. Neskutečně si vážím práce, kterou můžu dělat. Takhle se cítím přínosná,“ uzavírá.

Podpora lidí v Boru je nebývalá. Tamější pedagogický sbor mezi sebou vybral peníze, které ženě a jejím příbuzným do začátku daroval. Zapojilo se také město, neziskové organizace, ale také okolní firmy.

„Člověk v tísni nám zase dal finance na platy obou učitelek. Navíc zajistil autobus, který prvních čtrnáct dní žáky na výuku vozil. Pak už se cestu na­učili sami. Dopravu mají stále kompletně hrazenou. Zdarma mají i svačiny a obědy, což zajistila organizace Women for Women,“ vyjmenovává ředitel školy Daniel Koblen.

Z maminek prepperky. Unese vaše dítě batůžek?

Podcasty a pořady

Ředitel školy také oslovil okolní podniky a firmy, které rovněž přispěly. „Do června máme veškeré náklady hrazené, což je velká úleva pro ukrajinské maminky. Uvidíme, jaká bude situace od září a kolik dětí nakonec zůstane,“ přemítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám