Hlavní obsah

Účastníci invaze do ČSSR nemají mít status válečných veteránů, míní Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci invaze v roce 1968 do tehdejšího Československa nemají mít nárok na získání statusu válečného veterána. Prezident Miloš Zeman to v neděli řekl v pořadu rozhlasové stanice Frekvence 1. Podle něj je podpora tohoto návrhu nepřátelským aktem vůči České republice. Ve čtvrtek to Zeman hodlá říci ruskému velvyslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ve středu označila Sněmovna návrh některých ruských poslanců za „odporný pokus legitimizovat okupaci“. Zeman uvedl, že za návrhem stojí dva „pošukaní“ poslanci ruské Dumy.

„Dva pošukaní komunističtí poslanci ruské Dumy už tři roky předkládají tento návrh zákona, který je hluboce urážlivý pro Českou republiku. Duma to vždycky zamítla. Mohli bychom to ignorovat, nebýt toho, že teď se konal jakýsi kulatý stůl a tito dva pošukaní poslanci, jak se zdá, chtějí získat širší podporu dalších poslaneckých klubů,“ řekl prezident.

„Okupace v roce 1968 byl mezinárodní zločin. Ti, kdo se tohoto zločinu dopustili, nemají mít status válečných veteránů. Každý, kdo podporuje tento návrh, se dopouští nepřátelského aktu vůči České republice,“ dodal Zeman. V takovém případě by podle svých slov musel „velmi adekvátně reagovat“.

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám