Hlavní obsah

U vstupu do katedrály sv. Víta budou bezpečnostní rámy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sídlo českého prezidenta by mělo být v budoucnu lépe zabezpečeno. Hrad chystá například bezpečnostní rámy u vstupů do katedrály sv. Víta. Při projednávání rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky o tom ve středu ve Sněmovně informoval kancléř Vratislav Mynář.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála sv. Víta

Článek

Na to, kdy se bude do katedrály chodit přes bezpečnostní brány, neuměl kancléř přesně odpovědět. Byl by však rád, kdyby tomu tak bylo v příštím roce.

Posílit by se měl také kamerový systém a u vjezdů na Hrad by měly být nainstalovány bezpečnostní brány. „Momentálně je v projednávání varianta, že bychom rádi měli zabezpečený vstup do chrámu sv. Víta a že by v příjezdových částech Prašného mostu a od ulice Na Opyši byly přejezdové detekční brány plus posílený kamerový systém,“ uvedl Mynář.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na náklady, které Hrad na bezpečnostní opatření dá, se ptala poslankyně Věra Kovářová (TOP 09). Přesné číslo však Mynář nesdělil, z části by se na nich totiž měla podílet i ministerstva vnitra a obrany, věc je ještě v jednání.

Kalousek: Otevřený Hrad je základ

Místopředseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek (TOP 09) apeloval na to, aby Hrad zůstal veřejnosti otevřený. „Ať to není na úkor odpovědnosti nebo šikany těch, kdo přicházejí. Otevřený Pražský hrad veřejnosti je základ, to prosím vás neomezujte,“ žádal Kalousek.

„Velmi rozumně zvažujeme opatření tak, aby byl Pražský hrad zachován a otevřen co největší veřejnosti, jako je tomu dnes,“ ujistil kancléř.

O přísnějším zabezpečení sídla prezidenta se začalo mluvit po akci skupiny Ztohoven. Její členové převlečení za kominíky se totiž dostali na střechu Hradu, kde vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenýrky. [celá zpráva]

Recesisté ze skupiny Ztohoven věší obří rudé trenky na Pražský hrad. Archivní videoVideo: skupina Ztohoven

Výbor rozpočet Hradu schválil

Podle kancléře si nová opatření vyžádala i bezpečnostní situace v zahraničí a problémy v e-mailové komunikaci, které Hrad má.

Rozpočtový výbor po krátké rozpravě rozpočet Kanceláře prezidenta republiky na příští rok ve výši 458 miliónů schválil. Proti letošku dostane o 68 miliónů více, peníze jsou potřeba především na opravu přehrady Klíčava u zámku v Lánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám