Hlavní obsah

U rozhlasu jsem byl vloni, řeším rozpočet, vysvětluje Babiš neúčast na pietě

Novinky, zpe

Premiér Andrej Babiš (ANO) nevidí problém v tom, že on ani jiný člen vlády ve středu nepřišel k Českému rozhlasu na pietní akci za oběti událostí srpna 1968. Premiér Novinkám řekl, že tam byl loni a že teď řeší rozpočet na příští rok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš.

Článek

„Byl jsem tam minulý rok. Minulý rok bylo kulaté výročí, to jsem tam byl. Dnes mám program. Řeším rozpočet,“ odpověděl Babiš Novinkám na dotaz, proč u Českého rozhlasu nebyl on ani jiný člen vlády.

Podle premiéra stačí, že se piety účastnili šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Za úřad vlády dorazil na pražskou Vinohradskou třídu státní tajemník.

„My tyhle akce s ostatními ministry nekoordinujeme. Zastoupení druhého a třetího nejvyššího představitele státu je adekvátní,“ uvedl premiér, jehož post je mezi nejvyššími ústavními činiteli brán až jako čtvrtý v pořadí.

Nedorazil ani nejvýše postavený ústavní činitel – prezident Miloš Zeman. Kancelář Hradu na pietu poslala ředitele bezpečnostního odboru Jana Nováka.

Absenci členů vlády a premiéra u Českého rozhlasu zkritizovala opozice. Podle šéfa ODS Petra Fialy členové vlády nechápou politický a symbolický rozměr vládnutí a roli ministrů. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil postoj vlády za skandální.

Babiš vloni u rozhlasu byl. Jeho projev však provázel pískot a nesouhlas přítomných lidí.

Dav vypískal Andreje Babiše před začátkem pietního aktuVideo: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám