Hlavní obsah

U odběrového místa na pražském Václavském náměstí se tvoří fronty

Novinky, los, jdu
Praha

Poměrně slušný zájem veřejnosti registrují zatím v nově otevřeném testovacím pracovišti na pražském Václavském náměstí, kde se mohou lidé nechat otestovat na koronavirus. V pondělí dopoledne, kdy na místě natáčel štáb Novinek, stáli zájemci před vstupem ve frontě. Město plánuje v Praze otevřít i další odběrová místa.

Odběrové místo na Václavském náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Odběrové místo se otevřelo v pátek minulého týdne. Je uprostřed Václavského náměstí a otevřeno má denně od 8 do 18 hodin. Určeno je pro širokou veřejnost.

„Využíváno bude primárně bezpříznakovými lidmi, kteří potřebují doklad o svém zdravotním stavu,“ vysvětlila ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová, která se na přípravě nového místa podílela. První dny zatím ukazují, že je o testy velký zájem.

Podle Adama Gemrota z laboratoře GHC Genetics, která provádí odběr i testování, tu stihnou za den odbavit kolem tří až čtyř stovek lidí. „Na každého pacienta máme v průměru dvě až tři minuty,“ uvedl Gemrot.

Svým umístěním v centru Prahy cílí odběrové místo také na turisty – další místa se totiž nacházejí mimo centrum a turisté do nich často cestují přes celé město.

Foto: Novinky

Odběrové místo na Václavském náměstí

Odběr v centru je prováděn výtěrem z nosohltanu, samotný test pak metodou PCR. Podle Gemrota lidé většinou dostanou výsledek testu do 24 hodin. „Pacientovi přijde SMS, ve které má odkaz na výsledek testu. Všechno je samozřejmě v souladu s nařízením o ochraně osobních údajů,“ dodal.

Nové odběrové místo přijímá i pacienty se žádankou od lékaře, kterým test hradí pojišťovna, samoplátci zaplatí 1750 korun.

Za 700 korun si mohou zájemci koupit také test na protilátky, který zjistí, jestli třeba už neprošli onemocněním bez příznaků. Výsledky tohoto testu se dozvědí do 15 minut od odběru.

Foto: Novinky

Zájemci se mohou nechat otestovat na přítomnost onemocnění i protilátek v těle.

Rychlotesty na koronavirus, jejichž výsledek je dostupný už do dvou hodin a které nabízí třeba odběrové místo na letišti Václava Havla, zde zatím nedělají, ale podle Gemrota je možné, že nabídku rozšíří, bude-li po nich poptávka.

Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) chce město v blízké době otevřít další odběrová místa v pěti pražských částech. Jde o součást prevence. „Chceme se vyhnout situaci, v níž bychom byli nuceni zavádět plošná opatření s celospolečenským dopadem,” uvedl už dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám