Hlavní obsah

U konce jsou vaši dnové, přijdou noví Mašínové! V Praze se demonstrovalo proti komunismu

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jim, pra

Stovky lidí přišly v pondělí v podvečer na pražské Staroměstské náměstí, aby protestovaly proti komunismu a účasti KSČM v některých krajských radách. Akci Nedovolme návrat komunistů svolaly občanské iniciativy u příležitosti 65. výročí nástupu komunistického režimu v tehdejším Československu. Z pódia promluvila například bývalá sportovkyně Věra Čáslavská nebo socioložka Jiřina Šiklová.

Foto: Michal Doležal

Protestní shromáždění s názvem Nedovolme návrat komunistů k moci se uskutečnilo 25. února v Praze na Staroměstském náměstí.

Článek

Demonstraci uspořádaly krajské iniciativy BEZ komunistů.cz a Komunisté nepatří ke kormidlu, které nesouhlasí s rostoucím podílem komunistů na moci. Podobné akce se dnes konaly i na dalších místech.

Podle organizátorů demonstrace přišlo na Staroměstské náměstí 1200  až 1500 lidí. Policie odhadla počet účastníků zhruba na pět stovek. Transparenty protestujících nejčastěji připomínaly zločiny komunismu. Na dalších například stálo "U konce jsou vaši dnové, přijdou noví Mašínové". Na jiný demonstranti napsali, že "Komunismus zabíjí".

Foto: Jiří Forman, Novinky

Protikomunistická demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze u příležitosti výročí komunistického převratu v roce 1948

Na pódiu se vystřídalo několik aktivistů. Přišla i sedminásobná olympijská vítězka  Věra Čáslavská nebo socioložka a někdejší signatářka Charty 77 Jiřina Šiklová. Mezi těmi, kdo k demonstrantům promluvili, byl také Dominik Hořejší, organizátor studentských protestů proti bývalé jihočeské radní pro školství Vítězslavě Baborové (KSČM) [celá zpráva] nebo aktivista Zbyněk Horváth z občanského sdružení Repelent 21.

Někteří žádali vládu, aby se začala zabývat podnětem senátora Jaromíra Štětiny (TOP 09/STAN) o údajné protiústavnosti KSČM. Shromážděné také vyzvali, aby v příštích volbách nehlasovali pro ČSSD, protože sociální demokraté podle nich počítají s podporou komunistů pro svou vládu.

Protikomunistická demonstrace na pražském Staroměstském náměstíVideo: Jiří Forman, Novinky

Demonstraci provázely technické problémy. Organizátoři nejdřív řešili elektrické napojení mikrofonů, které nakonec zprovoznili pomocí elektřiny z Paláce Kinských. Asi po hodině ale proud vypadl. Podle organizátorů elektřinu odpojila ochranka paláce kvůli protikomunistickým názorům vystupujících. Demonstranti na to odpověděli voláním „Nás nevypnete“.

Z pražského Staroměstského náměstí se demonstranti vydali k sídlu ČSSD, aby protestovali proti spolupráci sociálních demokratů s komunisty. Před Lidovým domem pak skandovali „Nechcem v čele rudé" a „Socani, styďte se". V sídle ČSSD už ale kromě vrátné nikdo nebyl.

Odpůrci i příznivci komunistů se v pondělí sešli také u hrobu někdejšího československého prezidenta Klementa Gottwalda na Olšanských hřbitovech v Praze. Na akci dohlíželi policisté, mezi oběma skupinami panovalo napětí, ale kromě hádek a strkanic se nic vážnějšího nestalo. [celá zpráva]

Komunisti uctili Gottwalda, akt narušili odpůrciVideo: Novinky

Demonstrovalo se i v Hradci Králové

Protesty proti účasti komunistů v krajské radě začaly v pondělí 25. února také v Hradci Králové. Odpůrci KSČM z Královéhradecka se na rozdíl od ostatních krajů probudili čtyři měsíce po krajských volbách.

„Spoléhali jsme na přirozenou aktivitu zdejších studentů, k čemuž ale nedošlo, jelikož se nenašel nikdo, kdo by je zmobilizoval. Věříme ale, že protesty budou pokračovat,“ konstatoval  spoluorganizátor akce Lukáš Janeček.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Protesty proti komunistům v pondělí 25. února 2013 začaly také v Královéhradeckém kraji.

Náměstí před královéhradeckým Krajským úřadem zaplnilo okolo sedmdesáti vesměs postarších demonstrantů. Kritizovali účast trojice komunistů v devítičlenné krajské radě. Kritika se týkala především postu radní pro školství reprezentovaném Táňou Šormovou (bezpartijní za KSČM).

Výběr článků

Načítám