Hlavní obsah

Komunisté u Gottwaldova hrobu slavili výročí Vítězného února, padaly pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od Února 1948, kdy se k moci v tehdejším Československu dostali na dalších 40 let komunisté, uplynulo v pondělí 65 let. Příznivci i odpůrci komunistů na tento den naplánovali řadu akcí. Obě skupiny se sešli odpoledne na Olšanských hřbitovech u hrobu Klementa Gottwalda. Na místě musela zasahovat policie.

Komunisti uctili Gottwalda, akt narušili odpůrciVideo: Novinky

 
Článek

Před 15:00 se na Olšanských hřbitovech sešly zhruba čtyři desítky zástupců pražské KSČM a Svazu mladých komunistů Československa. Uctili památku prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda, který před 65 lety dovedl stranu k uchopení moci.

Na místo dorazilo i několik mladých radikálů se zahalenými tvářemi. Vybalili rudé prapory s emblémy srpu a kladiva, logem KSČM a podobiznou V.I. Lenina. Dorazilo ale i několik aktivistů upozorňujících na zločiny komunismu Gottwaldovy éry.

Po projevech poslankyně Marty Semelové (KSČM) a místopředsedy KSČM Petra Šimůnka si komunisti zazpívali Internacionálu, někteří se zaťatými pěstmi nad hlavami. Do toho začala mladá žena bušit vařečkou na kastrůlek. I přes několik slovních přestřelek až v tomto případě zasáhla policie a dívce vypsala pokutu za porušení hřbitovního pořádku. Později zase mladý komunista dostal pokutu za krytí tváře na demonstraci.

Vzpomínková akce na pochod studentů

Protesty části studentů proti komunistům v radách některých krajů podpořili už v pondělí dopoledne řečníci v pražské Nerudově ulici při vzpomínkové akci na pochod studentů na Hrad v únoru 1948. Někteří z nich se také pozastavovali nad volebním výsledkem KSČM v podzimních regionálních volbách, který komunistům přinesl křesla v devíti krajských vládách.

"Všichni dnes vědí, co komunismus znamenal. Přesto se najdou lidé, kteří sáhnou po lístku pro komunistickou stranu při volbách a vhodí ho do schránky. Je to prostě zdrcující," uvedl František Šedivý z Konfederace politických vězňů.

Na shromáždění si připomněly pochod vysokoškoláků na podporu tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše desítky lidí. "To, co dnes naši komunisté a s nimi i nejeden socialista nazývají vítězstvím pracujícího lidu, bylo ve skutečnosti vítězstvím lži a nehorázné demagogie, ale také k jejich nesmírné ostudě i selháním značné části intelektuálních elit," řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

V pondělí vpodvečer se ještě uskuteční na Staroměstském náměstí protestní shromáždění s názvem Nedovolme návrat komunistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám