Hlavní obsah

Trikolóra láká na odpuštění daně z příjmu po čtvrtém dítěti

Právo, Jan Martinek

Nově vznikající hnutí Trikolóra poslance Václava Klause ml. chce lákat voliče na odpuštění daní po čtvrtém dítěti. Chce také rušit EET, ombudsmana a plošnou inkluzi.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší při představení svého hnutí Trikolóra.

Článek

Redakce Práva má k dispozici některé body programu, který chce hnutí oficiálně představit ve středu. Kromě Klause ml., který má v gesci školství, se na programu podílel i jeho otec exprezident Václav Klaus, který je garantem zahraniční politiky, ekonomové Miroslav Ševčík a Markéta Šichtařová, kteří mají na starosti ekonomiku, prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek či předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

„Rodiče, kteří vychovávají vlastní čtyři a více dětí a neberou žádné dávky, osvobodíme od daně z příjmu,“ píše se v programu Trikolóry. Odpuštění daní rodinám se třemi dětmi měla dřív v programu SPD, ekonomové se na návrh dívali spíše skepticky.

Daně chce Klausovo hnutí obecně snižovat. „Odmítáme nevědecké bludy, že čím vyšší jsou daně, tím větší má stát příjmy. Nezvýšíme žádné daně. Nikdy,“ stojí v programu.

Vyšší daně podle Trikolóry odrazují lidi od práce. Hnutí chce zrušit daň z převodu nemovitosti (jako ODS), EET i sedmiprocentní solidární přirážku, kterou pro lidi s vyššími příjmy zavedla vláda Petra Nečase (ODS). Úplně zrušit chce Trikolóra i minimální mzdu, neboť „paradoxně omezuje možnost zaměstnat ty nejzranitelnější skupiny populace“. Hnutí plánuje zavést sníženou, desetiprocentní DPH na potraviny.

Osekat dávky i neziskovky

Trikolóra trvá na definici manželství jako svazku muže a ženy. „Rodina je předpokladem svobodné a funkční společnosti. Je zprostředkujícím článkem mezi jednotlivcem a státem,“ píše se v programu.

Nová strana chce také osekat sociální dávky. „Provedeme revizi sociálních dávek vedoucí ke zjednodušení a zabránění jejich zneužívání. Podmíníme vyplácení sociálních dávek řádnou školní docházkou dětí,“ slibují klausovci. Příspěvek od státu by naopak mohli dostávat lidé, kteří mají příbuzné umístěné v domovech pro seniory či v jiných dlouhodobých zařízeních.

Hnutí si chce posvítit i na neziskovky a nepřipustit zavádění prvků politické korektnosti do českého právního řádu. „Veřejný ochránce práv nebyl zřízen k tomu, aby byl nástrojem politických neziskových organizací k obtěžování lidí. Tuto instituci zrušíme,“ vzkazuje hnutí.

„Zpřísníme zakládání a kontrolu fungování politických neziskových organizací, a to zejména pokud jde o jejich financování ze zahraničí,“ stojí v programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám