Hlavní obsah

Tři tisíce lidí dostanou poštou testy na rakovinu

Právo, Jan Martinek

Národní screeningové centrum, které spadá pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), rozešle třem tisícovkám lidí ve věku 50-70 let samoodběrové sady, pomocí kterých mohou zjistit přítomnost krve ve stolici. Ta je jedním z příznaků zhoubného nádoru tlustého střeva, na který v ČR zemře 3500 lidí ročně. 7500 Čechů si tuto život ohrožující diagnózu každoročně vyslechne.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

ÚZIS ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) po přestávce vynucené koronavirovou nákazou pokračuje v pilotním projektu zachycování kolorektálního nádoru. Postupně oslovuje deset tisíc pojištěnců, kteří se v poslední době nezúčastnili screeningu. Prvních sedm tisíc náhodně vybraných lidí v rizikové věkové skupině dostalo balíček se samoodběrovou sadou už v lednu, zbývajícím třem tisícům přijde zásilka v pondělí 1.6.

„Podle návodu, který je přiložen v poštovní zásilce, si v pohodlí domova odeberete vzorek stolice a pak jej bezplatně spolu s několika podepsanými dokumenty pošlete v přiložené obálce do specializované laboratoře, která vzorek vyhodnotí a přibližně do jednoho měsíce vám pošle výsledek,“ řekl ředitel Národního screeningového centra Karel Hejduk.

Dvě miliardy na léčbu

Ze sedmi tisíc účastníků pilotního projektu v lednu měly pozitivní test na krev ve stolici desítky lidí, kterým ÚZIS doporučil návštěvu lékaře.

„„Pokud se tyto nádory tlustého střeva odhalí včas, je skutečně možné i zabránit vzniku rakoviny a zachránit danému člověku život. Kromě toho se pacient vyhne velmi náročné a bolestivé léčbě,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Choďte znovu na vyšetření, apelují lékaři. A varují před podzimní vlnou rakoviny

Domácí

„Je důležité zdůraznit, že pokud je vám zjištěna přítomnost krve v odebraném vzorku stolice, tak to ještě nutně neznamená, že máte rakovinu, nebo že ji dostanete. Tento výsledek však upozorňuje na její možné riziko a je třeba situaci nepodcenit,“ doplnil Ondřej Májek z ÚZIS.

VZP v roce 2018 zaplatila 44 tisícům klientů za léčbu rakoviny tlustého střeva dvě miliardy.

V ČR existuje program screeningu kolorektálního karcinomu pro osoby nad 50 let už od roku 2000. Využívá se test okultního krvácení, který zjišťuje i malé množství krve ve stolici. Vyšetření provádějí praktičtí lékaři, u žen i gynekologové.

Krevní test detekuje až 50 druhů rakoviny ještě předtím, než se objeví první příznaky

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám