Hlavní obsah

Tři děti z Ústí nad Labem se nakazily prasečí chřipkou

Právo, ČTK, rup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Hygienici v Ústeckém kraji v posledních dnech evidují tři nové případy nákazy virem prasečí chřipky, všechny u dětí z Ústí nad Labem. „V regionu zaznamenali již i dva případy chřipky klasické, té běžné,“ řekl v pátek Právu krajský hygienik Josef Trmal.

Článek

Nově zaznamenané případy chřipek podle Trmala souvisí s opatřeními, která hygienici a lékaři přijali kvůli hrozbě epidemie prasečí chřipky.

"Trojice dětí, která se v posledním období nakazila v Ústí prasečí chřipkou, je už v pořádku. Dvě z nich jsou sourozenci, jestli s nimi souvisí i třetí případ, zatím hygienici nevědí. Celkem již lékaři prasečí chřipku v Ústeckém kraji našli u 19 pacientů,“ upřesnil Právu hygienik.

Najít u pacientů virus klasické chřipky je ale podle Trmala na současnou dobu nezvyklé. Většinou chřipku lékaři zaznamenávají až v průběhu zimních měsíců, kdy pravidelně nastává období chřipkových epidemií.

U pacientů, zvláště dětí, kteří v současnosti do ordinace přijdou s nemocí, jejíž průběh se podobá chřipce, totiž odebírají vzorky a posílají je do laboratoře. Zde jsou otestovány nejen na přítomnost viru prasečí chřipky, kvůli kterému se odběry především dělají, ale i na přítomnost běžného chřipkového viru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám