Hlavní obsah

Tři desítky čínských křesťanů žalují ministerstvo vnitra kvůli neudělení azylu

Tři desítky žalob čínských křesťanů na české ministerstvo vnitra kvůli neudělení mezinárodní právní ochrany dosud obdržel královéhradecký krajský soud. Žádnou z nich se zatím nezabýval, počet žalob je zřejmě konečný. V pátek to řekl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek. Číňané chtějí získat v ČR azyl, jelikož tvrdí, že jsou ve své zemi pronásledováni kvůli své křesťanské víře.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Žalob bylo doručeno zdejšímu soudu celkem 30, z toho 19 na pracoviště v Hradci Králové a 11 na pobočku v Pardubicích. Žádná z žalob dosud nebyla vyřízena, prozatím nebyla nařízena ani jednání ve věci,” řekl Kulhánek.

První žalobu obdržel hradecký krajský soud letos 8. března. „Všech 30 žalob napadlo průběžně v celém měsíci březnu, poslední 26. března. Předpokládáme proto, že číslo je již konečné,” uvedl Kulhánek.

Žaloby k hradeckému krajskému soudu podali lidé, kteří mají v obvodu soudu pobyt. Jeho působnost se vztahuje na celý Královéhradecký a Pardubický kraj a navíc na okresy Semily a Havlíčkův Brod. „Nelze odhadnout, kdy by se soud mohl začít prvními žalobami zabývat,” řekl Kulhánek. Krajský soud podle něj stále nemá k dispozici všechny spisy z ministerstva vnitra o správním řízení. Až pak bude moci ve věci rozhodnout.

Zhruba šedesátičlenná skupina čínských křesťanů podala žádosti o azyl v roce 2016. Část ale vzdala dlouhé čekání a rozhodnutí se bude týkat asi 40 lidí. Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další nelegální křesťanské církve čínský režim potírá.

V Česku podle posledních statistik ministerstva vnitra ke konci loňského listopadu žilo 4370 Číňanů, kteří měli povolený trvalý pobyt. Dalších 2472 mělo povolený pobyt přechodný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám