Hlavní obsah

Třeboňští rybníkáři u Ústavního soudu nepochodili

Se svou stížností nepochodilo u Ústavního soudu Rybníkářství Třeboň, které vede spor o několik rybníků a pozemků s římskokatolickou farností Lutová. Soudy se postavily na stranu farnosti a podle úterního rozhodnutí nepochybily. Společnost neuspěla ani s návrhem na zrušení části zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Sporné pozemky drželo do roku 1992 Státní rybářství Třeboň, jehož majetek přešel na základě privatizačního projektu na akciovou společnost Rybářství Třeboň, a to přesto, že někdejší církevní parcely se tehdy na soukromé subjekty převádět neměly.

Dopadalo na ně spe­ciální blokační ustanovení. Soudy už dříve uvedly, že parcely patří státu, což umožňuje jejich vydání jako církevních restitucí.

Justice navíc poukázala na podivný proces privatizace, neboť za stát i akciovou společnost vystupoval při podpisu předávacího protokolu jeden člověk, bývalý ředitel státního podniku a představitel akciové společnosti.

Rybářství Třeboň musí vrátit státu šest rybníků kvůli církevním restitucím, potvrdil soud

Domácí

„S ohledem na prokázané pochybnosti průběhu privatizace a personální propojení státu a člena statutárního orgánu stěžovatelky se při hledání spravedlivé rovnováhy misky vah vychylují ještě více v neprospěch stěžovatelky,“ uvedl soudce zpravodaj David Uhlíř.

Reklama

Výběr článků

Načítám